|

Ruhani siyasi koz peşinde

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump yönetiminin ülkesi üzerinde baskı kurmasından önce Asya, Avrupa ve ABD'deki şirketlerle iş anlaşmaları imzalamak için acele ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:44 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Tahran yönetimi, bu hafta, ABD'li uçak şirketi Boeing'le 17 milyar dolarlık tarihi bir anlaşma imzaladı. Avrupalı Airbus şirketiyle de yakında anlaşma imzalanacak. Öte yandan, dünyada en büyük ikinci petrol şirketi olan Royal Dutch Shell şirketiyle de anlaşma imzalayan İran, Shell ile de koşullu bir anlaşmaya imza attı. Geçtiğimiz ay, enerji şirketi Total de İranla, petrol ve gaz anlaşmaları imzalamıştı.



SAVAŞ FİNANSMANI


Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi Dr.Mecid Rafizade'nin Al Arabiya sitesi için kaleme aldığı makalede İran'ın, Batılı ve Asyalı güçlerle hızla iş anlaşmaları imzalama peşinde olmasının sebebi olarak ABD ve diğer “düşmanlarına” karşı siyasi koz kazanma isteği gösteriliyor. Tahran, Suriye ve Irak'ta Şii milislere desteğe ve İran Devrim Muhafızları Örgütü'ne ayrılan bütçeyi artırmaya devam etmek için ek gelir kaynaklarına ihtiyaç duyuyor.


#Hasan Ruhani
#Trump
7 yıl önce