|

Rum vekilden küstah şikayet!

Avrupa Parlamentosu'nda görev yapan Rum Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) üyesi Eleni Theocharous, 5 Rum askerinin öldürülmesi olayına ilişkin olarak AP ve Avrupa Komisyonu'na gönderdiği mektupta Türkiye nin, 1974'de Kıbrıs'ta “savaş suçlarını” işlediği iddiasında bulundu.

BRÜKSEL (ANKA)
00:00 - 30/08/2009 Pazar
Güncelleme: 13:33 - 30/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Rum vekilden küstah şikayet!
Rum vekilden küstah şikayet!

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Kıbrıslı Rum parlamenterleri, Türkiye'yi AB'ye şikayet etti. Rum Demokratik Seferberlik Partisi'nden (DİSİ) Eleni Theocharous, 5 Rum askeri öldürülmesi olayına ilişkin olarak AP ve Avrupa Komisyonu'na gönderdiği mektupta Türkiye nin 1974'de Kıbrıs'ta “savaş suçlarını” işlediğini iddia etti.

ABHaber'e göre, Kıbrıslı Rum parlamenterleri, AP açılmadan Türkiye yi şikayete başladılar. Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Demokratik Seferberlik Partisi'nden (DİSİ) Eleni Theocharous, AP ve Avrupa Komisyonu'na bir mektup göndererek, Türkiye nin 1974'de işlediğini iddia ettiği “savaş suçları”nı güçlü bir şeklinde protesto etti.

Rum parlamenterlinin basın bürosundan yapılan açıklamada, Theocharous'un, Kuzey Kıbrıs ta Serdarlı köyünde 14 Ağustos 1974'te öldürülen 5 Kıbrıslı Rum asker hakkında bilgi verdiği mektupla birlikte fotoğrafları da gönderdiği kaydedildi.

Mektubun, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AP Başkanı Jerzy Burzek, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oli Rehn, AP'nun Dış İlişkileri ve İnsan Hakları Komitesi ve Alt Komiteleri Başkanlarına gönderildiği belirtildi.

Kıbrıslı Rum Milletvekili, mektubunda “Serdarlı köyünde infaz edilen 5 askerin hikâyesinin Kıbrıs trajedisinin kanıtı olduğunu” savunurken kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi gerektiğini de söyledi. Mektupta ayrıca Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin arşivlerini açmamakta direttikleri de öne sürüldü.

15 yıl önce