|

Rum yönetimi Akdeniz'e açılıyor

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesi, Rumların daha önce kıta sahanlığı araştırması için belirlediği 13 bölgeden beşi ile çakışıyor.

Aa
00:00 - 4/08/2011 Perşembe
Güncelleme: 00:08 - 4/08/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Rum yönetimi Akdeniz'e açılıyor
Rum yönetimi Akdeniz'e açılıyor

Kıbrıs Rum yönetimi, sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde ayırdığı ve imtiyaz hakkını Amerikan Noble Energy şirketine verdiği 12. parselde (Afrodit) ilk sondaj deliğini, sözde “bağımsızlık günü' olarak kutladığı 1 Ekim'de açacak.


Rum Alithia gazetesinin haberine göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığına bağlı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, sondajda yer alacak Noble Homer isimli petrol platformunun daha önce Fas'ta İspanya adına çalışma yaptığını ve platformun Malta'da bakım ve tamirden geçtiğini ifade etti.


Platformunun daha sonra İsrail'e ait “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne götürüldüğünü anlatan Kasinis, “Bulunduğumuz ümitsiz durumdan çıkmak için tek yol doğalgaz tedarik edilmesi” dedi.


100 YILLIK İHTİYACI KARŞILAR

Bu arada gazete, Noble Energy şirketi üst düzey bir yetkilisinin “Bu iki Kıbrıs parselinde bulunan yataklar Avrupa'nın önümüzdeki 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek ölçüdedir” dediğini yazdı. Aynı yetkiliye göre, bu sayede Rum yönetimi için yılda 10 milyar avronun üzerinde gelir söz konusu.

13 yıl önce