|

Rumlar Türkler'e izin vermedi

Güney Kıbrıs'ta başkanlık seçimi için oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı.

İha
00:00 - 17/02/2008 Pazar
Güncelleme: 11:14 - 17/02/2008 Pazar
Yeni Şafak
Rumlar Türkler'e izin vermedi
Rumlar Türkler'e izin vermedi

Güney Kıbrıs'ta başkanlık seçimi için oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Sabah saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi, 12.00-13.00 arası bir saatlik ara verilmesinin ardından saat 17.00'de tamamlanacak. Seçim sonuçlarının saat 20.30'dan sonra kesinleşmesi bekleniyor. 9 adayın yarıştığı başkanlık seçimlerinde adaylardan birinin yüzde 50'nin üzerinde oy almaması halinde, en çok oy alan iki aday arasında 24 Şubat Pazar günü ikinci tur oylamaya gidilecek.

Resmi rakamlara göre seçimlerde toplam 515 bin 994 seçmen oy kullanacak. Bunlardan 390'ının Kıbrıslı Türk olduğu bildiriliyor. Kamuoyu yoklamaları, adaylardan şu anki başkan Tasos Papadopulos ve tarihinde ilk kez aday çıkaran AKEL'in Genel Sekreteri, Rum Meclisi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın yakın oy oranlarıyla ikinci tura kalacağı yönünde. AKEL, 2003 başkanlık seçimlerinde EOKA'cı kimliğine rağmen Papadopulos'u desteklemişti.

Güney Kıbrıs'taki başkanlık seçimlerinde Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, Ana Muhalefet DİSİ partisinin desteklediği Yoannis Kasulidis, parlamenter Marios Matsakis, Kostas Themistokleus, Andreas Evstratiyu, Kostas Kiriaku, Anastasis Mihail, Hristodulos Neofitu yarışacak.

Başkanlık seçimleri nedeniyle Rum polisi, seçim merkezleri ve ilgili diğer birçok mekânda önlemler aldı. Seçim sürecinde 2 bin 498 polis görev yapıyor. Bu amaçla emniyet güçlerinin izinleri iptal edildi.

Bu arada KKTC'de görev yapan Türk gazetecilerin bugünkü seçimleri izlemek istemesine önce izin vereceğini açıklayan Rum Yönetimi, daha sonra bu izni iptal etti.

16 yıl önce