|

Rumlardan Türkiye'ye suçlama

Rum Hükümet Sözcüsü Vasilis Palmas, Türkiye'yi uluslararası deniz hukukunu ihlal etmekle suçladı.

İha
00:00 - 6/08/2007 lundi
Güncelleme: 16:06 - 6/08/2007 lundi
Yeni Şafak
Rumlardan Türkiye'ye suçlama
Rumlardan Türkiye'ye suçlama

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Haravgi gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Palmas, KKTC basınında Ankara'nın Kıbrıs'ta petrol ve doğalgaz aramak üzere başlattığı ihale sürecini Ağustos ayında tamamlayarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne, aynı şekilde karşılık vermeye hazırlandığı yönündeki haberleri yorumlarken, "Kıbrıs Cumhuriyeti, egemenlik haklarını kullanarak, yeraltı kaynaklarının çıkarılması konusundaki ihalelerle ilgili uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukukun öngördüğü çerçevede araştırma yaptığını" iddia etti.

Palmas, basında yer alan "Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesi içerisinde bulunan bölgelere komşu olan ve denk gelen bölgelerde araştırma yapacağı" konusunda ise Türkiye'nin bu davranışının "kabul edilemez" olduğunu savundu.

Güney Kıbrıs'ın, sadece egemenlik hakkını kullandığını, bundan ne daha az ne daha fazla bir şey yapmadığını söyleyen Palmas, araştırmaların da uluslararası hukuk ve anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek, "Uluslararası hukuk ve anlaşmaları ihlâl eden Türkiye'dir. Türkiye tarafından yapılan bu tür yaklaşımlar ve kulakları sağır eden düşünceler bizi ilgilendirmez, çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

AKEL Partisi Basın Sözcüsü Antros Kiprianu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hareketlerinin dikkatli ve ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi. Kiprianu, gerekmesi halinde uluslararası örgütlere yönelik girişimlerde bulunulmasını da talep etti.

il y a 17 ans