|

Rumların yeni lideri Hristofyas

İha
00:00 - 24/02/2008 Pazar
Güncelleme: 17:56 - 24/02/2008 Pazar
Yeni Şafak
Rumların yeni lideri Hristofyas
Rumların yeni lideri Hristofyas

Kıbrıs Rum kesiminde bugün ikinci turu yapılan "başkanlık" seçimini AKEL Genel Sekreteri ve Dimitris Hristofyas kazandı.

Genel Sekreteri olduğu komünist AKEL partisinin tarihinde gösterdiği ilk "başkan" adayı olan Hristofyas, Kıbrıs Rum halkının 6. "başkanı" oldu. Hristofyas, bugün oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Vizyonumuz, birleşik, asker ve silahtan arındırılmış bağımsız bir Kıbrıs'dır" dedi.



Kıbrıslı Türklere de seslenen Hristofyas, "Ülkeyi yeniden birleştirmek için ortak bir mücadelemiz var. Herhangi bir müdahale olmadan, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olarak vatanımızın efendisi biz olmalıyız" ifadelerini kullandı.



TALAT İLE ARA BÖLGEDE GÖRÜŞECEK

Hristofyas, son seçim mitinginde yaptığı konuşmada, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile asla Kuzeyde görüşmeyeceğini, görüşmenin ara bölgede ayarlanmasını isteyeceğini söylemişti. Dimitris Hristofyas, Rum yönetimi liderliğine seçilmesi halinde yapacağı ilk şeyin, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'den, Cumhurbaşkanı Talat ile ara bölgede bir görüşme ayarlamasını istemek olacağını belirtmişti. Hristofyas, bu görüşmeyi, başka görüşmelerin de izleyeceğini, ancak görüşmelerden hiçbirinin KKTC Cumhurbaşkanlığında olmayacağını kaydetmişti.



HRİSTOFYAS KİMDİR?

Rum Meclis Başkanı, AKEL Genel Sekreteri ve Ulusal Konsey üyesi Dimitris Hristofyas, iki dönemdir Meclis Başkanlığını yürütüyor. Hristofyas, 29 Ağustos 1946'da Girne'ye bağlı Aşağı Dikmen'de doğdu. Moskova'da Sosyal Bilimler Enstitüsünde ve Sovyetler Birliği Sosyal Bilimler Akademisinde öğrenim gören Hristofyas, tarih bilimleri doktoru olarak mezun oldu. Siyasi yaşamına 14 yaşında PanKıbrıs Birleşik Öğrenci Örgütü (PEOM) ve Birleşik Demokratik Gençlik Örgütü (EDON) aktif üyeliğiyle başlayan Hristofyas, EDON'un genel sekreterliğinde de bulundu. Hristofyas, 1982'de AKEL Merkez Komitesi üyeliğine, 1986'da Merkez Komite Politbürosuna, 1987'de parti Merkez Komitesi Sekretaryası üyeliğine ve Nisan 1988'de Merkez Komite genel kurulunda genel sekreterlik görevine seçildi. 1991 yılından bu yana sözde "Girne" milletvekili olan Hristofyas, Haziran 2001'de ve 2006'da Meclis Başkanı oldu. Eleni Hristu ile evli olan ve iki kızı, bir oğlu bulunan Hristofyas, İngilizce ve Rusça biliyor.




KASULİDİS: HRİSTOFYAS'IN YANINDAYIM





Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki ana muhalefet DİSİ destekli bağımsız aday Yannakis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümünde Hristofyas'ın yanında olacağını belirtti. Kasulidis, yüzde 46.63 oy alarak sadece yüzde 7 oy farkla kaybettiği başkanlık seçimi sonrasında yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanlığı'na seçilen AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ı arayarak tebrik ettiğini ve çalışmalarında başarılar dilediğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümünde Hristofyas'ın yanında olacağını belirterek, çağdaş Avrupai Kıbrıs vizyonunu destekleyen herkese teşekkür etti. Kasulidis, gerek birinci, gerekse ikinci turda kendisine oy verenlere de teşekkürlerini sundu. Yannakis Kasulidis, siyasi yolda ulusal çıkarların ileriye götürülmesi, ülkenin "işgalden" kurtulması için, somut öneriler ve değerlerle sorumluluk, tutarlılık ve dürüstlükle mücadele ettiklerini belirtti. Kasulidis konuşmasının

sonunda, kendisine destek verenlere bir kez daha teşekkür etti.




16 yıl önce