|

Rus arabuluculuğunda Taliban-Afganistan görüşmesi

Rusya, bugün Afganistan konulu barış konferansına ev sahipliği yapıyor. Moskova'da gerçekleştirilen görüşmelere Afgan hükümeti ve Taliban yetkilileri bulunuyor. Konferansa 11 ülkenin temsilcilerine davetiye gönderildi, ABD hariç diğer 10 ülke katıldı.

Yeni Şafak
12:01 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 12:07 - 9/11/2018 Cuma
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban temsilcisi ile görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban temsilcisi ile görüştü.

Rusya, Afganistan konulu barış konferansının ikinci turuna ev sahipliği yapıyor. Görüşmelere Afgan hükümeti ve Taliban yetkilileri geldi.

Cuma günkü toplantının açılış konuşmasını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptı. Lavrov konuşmasında, Moskova'da gerçekleştirilen konferansın barış görüşmelerinin önünü açabileceğine dair umutlu olduğunu ifade etti.

Konferansa Moskova'daki ABD Büyükelçiliği de bir diplomatını yolladı.

Rusya'nın ilk olarak eylül ayında düzenlemek istediği konferans, Afgan hükümetinin katılımı reddetmesi üzerine gerçekleştirilememişti.

Bakanlık, konferans için Afganistan, ABD, Hindistan, İran, Çin, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dahil 11 ülkenin temsilcilerine davetiye gönderdi, ABD hariç diğer tüm ülkelerin katılımlarını teyit ettiğini bildirmişti.


ABD Dışişleri Bakanlığı, katılmamasının nedenini, "Afganistan'daki barış sürecine ilişkin Moskova'daki ilk toplantıdan önemli sonuçlar çıkmaması" olarak izah ederken, adlarının açıklanmasını istemeyen Rus diplomatlar, ABD'nin konferansa dolaylı biçimde dahil edileceğini belirtti.

Afganistan hükümeti konferansa Yüksek Barış Konseyinden bir heyet, Taliban da temsilcilerini gönderecek.


Taliban'dan yapılan açıklamada, "Afganistan'ın içinde bulunduğu çıkmaza ve Amerikan işgaline barışçıl bir çözüm bulunmasına yönelik kapsayıcı görüşmelerin yapılacağı konferansa katılacak üst düzey Taliban heyetinin, barış ve istikrarın tesisi dahil meselenin tüm yönleri hakkındaki görüşleri ve politikaları konusunda açıklayıcı bir konuşma yapacağı" ifade edildi.

"Taliban ile herhangi bir barış görüşmesi ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini" ifade eden eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, konferansa katılma niyetini dile getirirken, eski Balkh Valisi Atta Muhammad Nur'un da katılımcılar arasında yer alması bekleniyor.


#Afganistan
#Taliban
#Moskova
5 yıl önce