|

Rus askeri uçağını 'Esed' vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, 14 askeri taşıyan İl-20 model Rus askeri uçağının Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyurdu. Açıklamada uçağın İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtildi. Savunma Bakanlığı, düşen uçaklarının Esed rejimi tarafından 'yanlışlıkla' vurulduğunu açıkladı. Bu duruma ise İsrail jetlerinin sebep olduğu belirtildi. Rusya, "İsrail'in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü" ifadelerini kullandı. Putin, düşürülen Rus uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bir trajedidir" dedi.

Haber Merkezi
02:23 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 16:17 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, içinde 14 asker bulunan Rus İl-20 askeri uçağının, Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim üssüne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde radardan çıktığı bildirildi. Sonrasında Savunma Bakanlığı, düşen uçağın Esed rejimi tarafından 'yanlışlıkla' vurulduğunu açıkladı. Rusya, "İsrail'in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü. İsrail'in bu saldırısına cevap verme hakkını saklı tutuyoruz. Rusya, nerede ve ne zaman cevap vereceğine karar verecektir" ifadelerini kullandı.

LAZKİYE'YE İSRAİL SALDIRISI

Uçağın, İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, söz konusu uçaktaki Rus askerlerinin akıbetine ilişkin henüz herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı bilgisi de paylaşıldı.

ABD: SURİYE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ DÜŞÜRMÜŞ OLABİLİR

Reuters'a açıklama yapan ABD'li bir yetkili de, uçağın Suriye hükümetinin hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğüne inandıklarını söyledi.

Kremlin: Erdoğan ve Putin'in anlaşmalarını etkilemeyecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Hmeymim üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının düşürülmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Soçi'deki zrive sonucunda yaptıkları Suriye konulu anlaşmaları etkilemeyeceğini belirtti.

İsrail Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı

İsrail'in Moskova Büyükelçisi Gary Kohen, Suriye’de düşen Rus askeri uçağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Moskova Büyükelçisi Kohen'in Suriye’de düşürülen Rus askeri uçağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

İsrail'den cevap: Rus askerlerin ölümünden dolayı üzgünüz, ama sorumlusu Esad, İran ve Hizbullah'tır.

Suriye uçaksavarlarının ateşi sonucu düşürülen Rus uçağındaki askerler için üzüntü duyduklarını belirten İsrail ordusu (IDF), "İsrail bu olaydan tümüyle Esad rejimini sorumlu tutuyor" diyerek şunları söyledi: "Aynı zamanda İran ve Hizbullah terör örgütünü de sorumlu tutuyor."

Putin: Bu bir trajedidir

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Rus lider Vladimir Putin, "Bu bir trajedidir. Rus uçağını İsrail vurmadı. Hala incelememiz gerekiyor" dedi.

#Rusya
#Akdeniz
#Askeri uçak
6 yıl önce
default-profile-img