|

Rus askerleri sahada

30 Eylül’den bu yana Suriye’de hava operasyonları düzenleyen ve çoğunlukla DAEŞ hedefleri yerine muhalif kontrolündeki bölgeleri hedef alan Rusya, saha operasyonlarına katılmayacağını iddia etse de Çatışma İstihbarat Takımı isimli aktivist grup Rus askerlerinin cephelerde çekilmiş fotoğraflarını ve ülkedeki konumlarını gösteren haritaları ortaya çıkardı.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2015 Salı
Güncelleme: 01:33 - 10/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Moskova, Suriye'de sadece hava operasyonu düzenlediğini iddia etse de, aktivistler Rus askerlerinin cephedeki çatışmalarda çekilmiş fotoğraflarını ve Suriye'deki konumlarını gösteren haritalar yayımladı. Moskova merkezli Çatışma İstihbarat Takımı (CIT) isimli aktivist grup, Suriye'deki Rus kara askerlerinin nerelerde mevzilendiklerini tespit ettiklerini öne sürdü. Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki askeri eylemlerini araştıran CIT'nın sözcüsü Kirill Mikhailov, Suriye'de yoğun çatışmaların olduğu bölgelerde Rus askerlerinin bulunduğunu söyledi.





Tank ve füzelerle destek verdi


Mikhailov, “Rus askerlerinin Lazkiye'deki hava üssünden oldukça uzakta olduğunu gördük” dedi.Grubun raporuna göre, Rusya Şam yönetimine tanklar ve balistik füzelerle destek veriyor. Aktivist grup, Rus askerlerin Esed rejimine bağlı askerlerle birlikte çatışıp çatışmadığı konusunda ise bir şey söyleyemeyeceklerini belirtti. CIT bu bilgileri bazı bilgisayar programları, sosyal medya platformları ve uydu görüntüleriyle edindiklerini açıkladı. 30 eylül tarihinde Esed'i desteklemek için


Suriye'de hava saldırlara başlayan Rusya askerlerinin Suriye'de saha operasyonlarına katılmayacağını defalarca tekrarlamıştı.





İddialara ret


Moskova, Suriye'de yalnızca, sadece eğitimci ve danışmanlarının olduğunu iddia ediyor. Rus Dışişleri Bakanlığı Suriye'deki güçleri ya da kayıpları hakkında açıklama yapmayı reddediyor. Reuters haber ajansına konuşan ABD güvenlik güçleri, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının başladığı 30 Eylül'de 2 bin askerinin olduğunu, ilerleyen dönemde de bu sayının yaklaşık olarak iki katına çıktığını söylemişti. ABD'li bir savunma yetkilisi de birden fazla roketatar taşıtı ekibi ve uzun menzilli topçu bataryaların Ruslar tarafından kullanılan dört üste bekletildiğini açıklamıştı. Batı, Rusya'yı, DAEŞ'ten çok Esed muhalifi diğer güçleri hedef almakla suçluyor. Rus Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre de, Ekim ayında Moskova'nın saldırılarının yüzde 80'i DAEŞ'in kontrolü dışındaki bölgelere yönelikti.



Rusya, İngiltere'nin tehdit listesinde


İngiltere'nin 5 yıllık risk analizi sonucu ortaya çıkan tehdit listesinde, Rusya da yer aldı. İngiltere Başbakanı'nın 23 Kasım'da sunacağı yeni ulusal güvenlik stratejisi çerçevesinde Rusya'yı yüksek seviyede tehdit oluşturan ülke olarak tanıyacağı belirtildi. İngiltere, Suriye ve Ukrayna'daki olaylarla bağlantılı olarak Rusya'nın güvenli olmadığına ve tehdit oluşturan ülke olduğuna karar verdi. Rusya'da son 5 yılda saldırganlığın arttığı öne sürüldü. Rusya 2010 yılında yapılan risk analizinde yer almıyordu.


#Rus askerleri
#Moskova
#hava operasyonu
#Lazkiye
9 yıl önce