|

Rus ayrılıkçılar Ukrayna uçağı düşürdü

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'ya Ukrayna sınırındaki askerlerini çekerek savaşın "eşiğinden çekilmesi" çağrısında bulunurken, Ukrayna'daki Rusya yanlısı isyancılar dün bir savaş uçağını düşürdü.

Reuters
00:00 - 8/08/2014 Cuma
Güncelleme: 09:36 - 8/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rus ayrılıkçılar Ukrayna uçağı düşürdü
Rus ayrılıkçılar Ukrayna uçağı düşürdü

NATO'nun Rusya'nın Ukrayna sınırına savaşa hazır 20,000 asker yığdığını ve Ukrayna'yı işgal edebileceği uyarısının ardından destek için dün Kiev'i ziyaret eden Rasmussen, Rusya'nın Ukrayna'daki isyancılara verdiği desteğin "ölçek ve kapsam" açısından arttığını ifade etti.

Rasmussen, "Rusya'ya eşikten çekilmesi, sınırdan geri çekilmesi ve barış gücü görevlerini savaş çıkarmak için bahane olarak kullanmaması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Yatsenyuk NATO ile görüştü

Rasmussen, Ukrayna Başbakanı Arseny Yatseniuk ile NATO'nun Ukrayna savunması için, silah dışında destek vermesi konusunu görüştü.

Ramussen'in açıklamalarının hemen ardından Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna-Rusya sınırına 100 kilometre mesafedeki Horlivka'da Mig-29 tipi avcı uçağını düşürdü. Yaralı olarak kurtulan mürettebatı almak için bölgeye gönderilen Mi-8 tipi helikopter de isyancılar tarafından inişe zorlandı.

24 saatte 7 asker öldü

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Lysenko basına yaptığı açıklamada Perşembe günü sabah saatlerinden itibaren hükümet güçlerinin isyancılarla 19 defa çatıştığını ve Ukrayna askerlerinin Rusya topraklarından gelen topçu ve füze ateşi altında kaldığını ifade ederek, "Geçen 24 saatte yedi asker öldü, 19 kişi ise yaralandı" dedi.

İsyancıların ana karargahı olan ülkenin sanayi kenti Donetsk'te yerel yetkililer tıbbi bir tesise top ateşi isabet etmesi sonucu dün bir kişinin öldüğünü belirtirken, hükümet güçleri sorumluluğu reddetti.

Lysenko, "Ukrayna ordusunun söz konusu bölgelere top ateşi açmadığına dair elimizde tam bilgi var" dedi.


10 yıl önce