|

Rus general, Suriye'ye daha aktif destek verilmesini istedi

Rus general Leonid İvaşov, Rusya hükümetini Suriye konusunda pasif politika izlemekle eleştirerek Suriye'de daha aktif bir rol üstlenilmesini istedi.

İha
00:00 - 6/08/2012 Pazartesi
Güncelleme: 15:58 - 6/08/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Rus general, Suriye'ye daha aktif destek verilmesi
Rus general, Suriye'ye daha aktif destek verilmesi

Rusya'nın devlet haber ajansı RİA Novosti'de Suriye'deki son durumun tartışıldığı basın toplantısına katılan Rusya Jeopolitik Araştırmaklar Enstitüsü Başkanı General Leonid İvaşov, Rusya'daki mevcut iktidarın Suriye'ye dış güçlerin askeri müdahalesi durumunda sessiz kalacağını söyledi. Rusya'nın Suriye konusunda savunmacı ve pasif bir politika izlediğini kaydeden İvaşov, “Tabii ki Libya senaryosunun Suriye'de tekrarlanmaması için gerekli veto hakkımızı kullandık ama bu çok yetersiz. Suriye'deki muhalefetin dış güçler tarafından silahlandırıldığının apaçık kanıtlarının sergilendiği bir dönemde bizim bu ülkeye anlaşmalar gereği onardığımız askeri gemileri bile korkarak iade etmemiz çok üzücü” dedi.

Rusya hükümetinin Suriye konusundaki bu korkak tavrının yönetici kesimin banka hesaplarının ABD'de bulunmasından dolayı trilyonlarca dolar kaybetme endişesi duymasından kaynaklandığını ifade eden İvaşov, “Maalesef Suriye ordusu dış güçlerin bu ülkeye askeri müdahalesi durumunda tek başına buna karşı koyacak yeteri güce sahip değil. Dolayısıyla Rusya ve Çin'in Suriye'ye daha aktif destekte bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ABD'nin 11 Eylül olaylarından sonra İslam Dünyası'na karşı haçlı savaşı ilan ettiğini, fakat bu savaşı kazanmak için yeteri güce sahip olmadığını anladığını kaydeden İvaşov, “ABD yönetimi Ortadoğu'da 'parçala ve hükmet' siyasetini uygulamak için Müslüman ülkeleri birbirine karşı kışkırtma ve savaş çıkarma yöntemine başvurmak zorunda kaldı. Özellikle radikal Sünni gruplar, Şiilere karşı kışkırtılıyor. Umarım Sünni ve Şiiler bu oyuna gelmezler” ifadesini kullandı.

Rus general Leonid İvaşov, bu yılın Mart ayında yapılan Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerine katılma adaylığını öne sürmüş, fakat bu başvuru bazı usul hataları gerekçe gösterilerek Merkezi Seçim Komitesi tarafından kabul edilmemişti. Öte yandan bugünkü basın toplantısına katılması planlanan Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riad Haddad'ın Suriye Başbakanı'nın istifa haberi üzerine son anda toplantıya katılmaktan vazgeçtiği öğrenildi.


12 yıl önce