|

Rus katliamı belgelendi

Çeçen yönetimi Rus ordusunun son bir ayda gerçekleştirdiği 19 büyük katliamı belgeleyerek, La Haye Adalet Divanı başta olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlara gönderecek.

.
00:00 - 2/11/1999 Salı
Güncelleme: 16:09 - 20/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Rus katliamı belgelendi
Rus katliamı belgelendi

GROZNİ- Çeçen yönetimi, yeni savaşın başlangıcından bu yana Rusya'nın sivillere karşı 19 kez katliam yaptığını belirterek ilgili dosyaları uluslararası kamuoyunun bilgisine sunacağını açıkladı. Çeçenistan Başsavcısı General Selman Albakov, Grozni'deki pazar yerinin bombalanmasından, köylerin birimlerinin ve mülteci konvoylarının vurulmasına kadar, Rusya'nın 19 kez sivillere karşı toplu katliam yaptığını kaydetti. Başsavcı Albakov, toplu katliamlar ile ilgili bilgileri içeren dosyaları, La Haye Uluslararası Adalet Divanı'na göndereceklerini belirtti. Çeçenistan Başbakan Yardımcısı Kazbek Makhashev de, Rus birliklerinin, Çeçenistan'daki hedeflere karşı komşu özerk cumhuriyetlerdeki mevzilerinden sürekli bombardıman düzenlediklerini, dolayısıyla kendilerinin de bu cumhuriyetlerdeki Rus mevzilerine saldırma haklarının olduğunu söyledi.

Savaş komşu ülkelere yayılacak

Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un, bombardımanda kendi topraklarını kullandırmamaları yolunda komşu cumhuriyetlerin liderlerine başvurduğunu, ancak yanıt alamadığını kaydeden Makhashev, "Bu nedenle biz de karşılık vermek zorunda kalacağız ve savaş bu cumhuriyetlere de sıçrayacak" dedi. Öte yandan Çeçenler'in, yakında, Afganistan'dan toplam 4 milyon dolar değerinde, 24 adet Stinger füze sistemi alacakları, sevkiyatın yakında yapılacağı öne sürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarının İnterfaks'a yaptıkları açıklamada, 600 kadar mücahidin İran ve Azerbaycan üzerinden Çeçenistan'a gelerek direnişçilere destek vereceği öne sürüldü. Ancak bu haber bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.


24 yıl önce