|

Rüşvetçi Başkan'ın sonu

Ekonomik ve siyasi bunalımdan kurtulmaya çalışan Filipinler, eski Devlet Başkanı'nı hapse gönderdi. Rüşvetçi Estrada, yolsuzlukları soruşturmak için kurulan özel mahkeme tarafından tutuklandı.

.
00:00 - 26/04/2001 Perşembe
Güncelleme: 17:52 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rüşvetçi Başkan'ın sonu
Rüşvetçi Başkan'ın sonu

Filipinler'de, eski Devlet Başkanı Joseph Estrada, rüşvet almak suçundan tutuklandı. Görgü tanıkları, polisin konutundan aldığı Estrada'nın bir araca bindirildiğini söylerken, Estrada'nın başkent Manila'daki polis merkezi Crame Kampı'na götürüldüğü sanılıyor. Polis, tutuklamadan önce, Manila'daki konutunun çevresinde toplanarak insan barikatı oluşturan yüzlerce Estrada yanlısını güç kullanarak dağıttı.

Yolsuzlukları yargılamak üzere kurulan özel mahkeme, Estrada hakkında, "sistematik şekilde rüşvet aldığı" suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarmıştı. Mahkeme başkanı Yargıç Francis Garchitorena, 64 yaşındaki Estrada'nın, başkentteki polis merkezinde tutulacağını söylemişti. Filipin yasalarına göre, sistematik şekilde rüşvet almak ya da geniş çaplı yolsuzluktan suçlu bulunanlar idam cezasına çarptırılabiliyor ve suçlunun şartlı salıverilmesine imkan tanınmıyor. Estrada, rüşvet aldığı suçlamaları nedeniyle istifa etmesi için yapılan gösteriler üzerine 20 Ocak'ta devlet başkanlığı sarayını terketmek zorunda kalmıştı.

Maliye Bakanı: Tutuklama ekonomiye yarayacak

Filipinler Maliye Bakanı Alberto Romulo, eski Devlet Başkanı Joseph Estrada'nın tutuklanmasının iş dünyası ve yabancı yatırımcılar üzerinde olumlu etki yapacağını söyledi. Romulo, Estrada'nın yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanmasıyla ilgili olarak "Bu, iş dünyasının hassasiyetlerini dikkate aldığımızın iyi bir işareti ve yatırımcıların güvenini arttıracak. Uzun zamandır güçlü kişilere farklı davrandığımız için eleştiriliyorduk, tutuklama Filipinler'de kanunun hakimiyetine riayet eden güçlü ve kararlı bir hükümet bulunduğunu gösterdi" dedi.

Kendini hala Başkan zannediyor

Filipinler'de mahkemenin kefalet talebini reddetmesiyle tutuklanan Estrada, cezaevinden yaptığı açıklamada halen devlet başkanı olduğunu ileri sürdü. Yolsuzluk iddialarıyla görevinden istifa etmek zorunda kalan Estrada'nın kefalet isteminin mahkeme tarafından reddedilmesiyle eski devlet başkanı, yargılanıncaya kadar cezaevinde kalacak. Estrada'nın şartlı salıverilmesi mümkün değil. Filipinler'de bu tür suçlamalar yargılanan kişiyi idam cezasına kadar götürebiliyor.

23 yıl önce