|

Rusya AKKA'yı feshetti

Kuzey Kafkasya'daki krizi bahane eden Rusya, tank ve zırhlı araç gibi silahların sınırlanmasını öngören Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na Kuzey Kafkasya'da uymayacağını açıkladı. ABD'deki gözlemciler, Rusya'nın bu adımla "Çeçenistan'da taş üstünde taş bırakmama niyetini" ortaya koyduğunu belirtiyorlar.1990 tarihli AKKA, Soğuk Savaş'ın son günlerinde, NATO ile Varşova Paktı arasında Avrupa'daki konvansiyonel güç dengesinin sağlanması amacıyla imzalanmış ve imzacı 30 ülke için tank, zırhlı araç, top ve savaş helikopteri gibi silahlarda üst sınır getirilmişti. Bölgedeki süreci 'terör' kavramıyla açıklayan Ankara için zor bir dönem başlıyor.

.
00:00 - 9/10/1999 Cumartesi
Güncelleme: 16:58 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya AKKA'yı feshetti
Rusya AKKA'yı feshetti

WASHINGTON- Kuzey Kafkasya'daki krizi bahane eden Rusya, tank ve zırhlı araç gibi silahların sınırlanmasını öngören Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nın (AKKA) hükümlerine Kuzey Kafkasya'da uymayacağını açıkladı. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği sözcüsü, Çeçenistan'daki operasyondan dolayı Rus ordusunun AKKA hükümlerine K. Kafkasya'da uymayacağının Viyana'da AGİT'e bildirildiğini söyledi. Sözcü, Moskova'nın olağanüstü güvenlik nedeniyle bu adımı attığını belirtti. Beyaz Saray sözcüsü David Leavy de, Rusya'nın bu bildirimi ABD'ye yaptığını doğruladı. Gözlemciler, Rusya'nın "Çeçenistan'da taş üstünde taş bırakmama niyetinde" olduğunu söylüyor.

Ankara karşı çıkıyor

Rusya'nın AKKA kotalarını aşmakta olduğunu açıkladığı Kuzey Kafkasya'nın Türkiye'nin sınırlarının yakınında bulunması nedeniyle konu Ankara'yı da yakından ilgilendiriyor. 1990 tarihli AKKA, soğuk savaşın son günlerinde, NATO ile Varşova Paktı arasında Avrupa'daki konvansiyonel güç dengesinin sağlanması amacıyla imzalanmış ve anlaşmaya imza koyan 30 ülke için tank, zırhlı araç, top ve savaş helikopteri gibi silahlarda üst sınır getirilmişti. Ancak Sovyetler'in 1991'de dağılmasından sonra Yeltsin, 1993'te "artık durumun değiştiğini" belirterek, anlaşmanın Rusya'nın yeni güvenlik öncelikleri doğrultusunda değiştirilmesini istemişti. Türkiye ise, uzun süre Rusya'nın bu çabalarına karşı çıkmıştı. İki yıldır sürdürülen görüşmelerde, Nisan'da Rusya'nın Kafkasya'daki konvansiyonel silah üst sınırının artırılması yolunda ortak karar alınmıştı.

Kafkasya ve Orta Asya için tehlike

Rusya, 1999 anlaşması uyarınca Kuzey Kafkasya'da 1380 zırhlı araç konuşlandırma hakkına sahipken, Nisan'daki anlaşmayla bu rakam 2 bin 140'a çıkarılmıştı. Gözlemciler, Rusya'nın en son açıklamasıyla örneğin zırhlı araçlarda 2 bin 140 sayısını da fazlasıyla açtığına dikkat çekerek, olumsuz bir gösterge olduğunu ifade ettiler. Gözlemciler, bu adımla Moskova'nın K. Kafkasya gibi Rusya'nın arka bahçesi olarak gördüğü yeni bağımsız Kafkasya cumhuriyetleri ve Orta Asya yakınındaki bölgelerde uluslararası anlaşmalara uymama eğilimini yansıttığına işaret ettiler.


25 yıl önce