|

Rusya çocukları bombaladı

4 milyona yakın Suriyelinin endişe içinde yaşadığı İdlib’e ilk saldırıyı Rusya yaptı. Lazkiye’deki Hmeymim Üssü’nden kalkan 5 savaş uçağı kente 4 saat boyunca bomba yağdırdı. Enkaza dönüşen binalarda çoğunluğu çocuk 10 kişi can verdi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 5/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:25 - 5/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Korkulan oldu. 4 milyona yakın Suriyelinin endişe içinde yaşadığı İdlib’e ilk saldırıyı Rusya yaptı.
Korkulan oldu. 4 milyona yakın Suriyelinin endişe içinde yaşadığı İdlib’e ilk saldırıyı Rusya yaptı.

4 milyona yakın Suriyelinin yaşadığı İdlib’e felaket göstere göstere geliyor. İran destekli Esed ordusunun bir süredir üç koldan saldırmaya hazırlandığı kent dün Rus uçaklarınca bombalandı. Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’de bulunan Hmeymim Üssü’nden kalkan jetler, İdlib’in çeşitli noktalarına 30’dan fazla füze yolladı. Çoğunluğu çocuk 10’u aşkın Suriyeli can verdi. Çok sayıda binanın yıkıldığı saldırılar sonrası katliam paniği yaşayan İdliblilerin Türkiye sınırına yığılma ihtimali var. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 12 gözlem noktasının bulunduğu kentte bir oldu-bittiye izin vermek istemeyen Ankara ise İdlib’e komando, zırhlı, tank ve istihkam malzemesi sevkiyatını hızlandırdı.


ENKAZDA CAN PAZARI

İdlib’i bombalayan 5 Rus uçağı dün yaklaşık 4 saat boyunca havadaydı. 18 noktanın vurulduğu saldırılarda hedef alınan yerler yine sivil yerleşim merkezleri oldu. Enkaza dönüşen binalarda can verenlerin sayısı ilk belirlemelere göre 10’u geçti. Bombardıman sonucu en az 25 kişi de yaralandı. Enkaz altındakileri kurtarma çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri Yeni Şafak’a değerlendiren Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Cevad Ebu Hatab, dünyaya şu çağrıyı yaptı: “Saldırılar böyle devam ederse, facia kapıda. Bu katliamı durdurun.” Hatab, 4 Eylül saldırılarını şöyle yorumladı:


REJİM RUSYA’YI BEKLİYOR

“Direniş sürecinin kaderi İdlib’de belli olacak. ÖSO güçleri tek bir çatı altında birleşmek ve nizami ordu şekli almak zorunda. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekât bölgelerinde bulunan tüm ÖSO askerlerini yerleşim birimlerinden çıkarıp sıcak hatta sevk etmeliyiz. Askeri hazırlıkların sivil ayağında ise Özgür Suriye Meclisi ilan ederek tıpkı Türk İstiklal Harbi’nde olduğu gibi askeri birlikleri Meclisin yönetimine bırakmalıyız. ÖSO, kurtuluş mücadelesine yakışan bir düzene kavuşturulmalı. Esed kanadı Rusya’nın sahayı havadan tamamen askeri unsurlardan temizlemesini bekleyecek. Rejimin savaşacak gücü kalmadı ancak sürekli blöf yapan bir strateji izliyorlar. Şayet birliktelik sağlayabilirsek İdlib çevresinden rejim unsurlarını tamamen sökeriz ve Hama, Halep’i yeniden özgürleştirebiliriz.”

ULUSLARARASI GÜÇ ÇAĞRISI

“Esed yönetimi, Dera ve Humus’ta teslim olan birçok kişiyi İdlib çevresine taşıdı. Kara operasyonu sürecinde bu insanlar kalkan olarak kullanılacak. Ayrıca İdlib’deki gruplarla irtibat sağlamaya ve onları çeşitli vaadlerle aldatmaya çalışıyorlar. Cephe hattını içeriden çökertecek birçok girişimi deniyorlar ancak bu kirli planları başarılı olmayacak. İdlib katliamı mutlaka engellenmeli. Gerekirse bu yönde Türkiye öncülüğünde uluslararası güç teşkil etmesi için genel bir çağrı yapacağız. İdlib saldırısının yegane gerekçesi olarak gösterilen Huras el-Din ve Heyet Tahrir el-Şam kendilerini feshetmeli. Mevcut süreçte bu kirli oyunu bozma konusunda herkes üzerine düşeni yapmak zorunda.”

  • BMGK toplanacak
  • ABD’den dün ardı ardına İdlib açıklaması geldi. Beyaz Saray Basın Sözcülüğü, Esed rejiminin kimyasal silah kullanması durumunda karşılık verileceğini duyurdu. BM ABD Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi’nin cuma günü İdlib gündemiyle toplanacağını açıkladı.

İsrail yine vurdu

İsrail dün de Suriye’yi vurdu. Saat 19:30’da gerçekleşen sadırıda Tartus ve Hama’da kimyasal silahların üretildiği bilimsel araştırma merkezleri ile silah fabrikası hedef alındı. Rejim kaynakları İsrail savaş uçaklarının saldırıyı Lübnan hava sahasını kullanarak gerçekleştirdiğini iddia etti.

#İdlib
#Katliam
#Rusya
#BM
6 yıl önce