|

Rusya domuz gribi vakalarını gizlemiş

Rusya'da domuz gribi vakası açıklanandan 10 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Cihan
00:00 - 21/10/2009 Çarşamba
Güncelleme: 13:47 - 21/10/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya domuz gribi vakalarını gizlemiş
Rusya domuz gribi vakalarını gizlemiş

Domuz gribi virüsü ile ilgili aşı üretimine başlayan Rusya'da hastalık da giderek yayılıyor. Başkent Moskova'da bazı okullar karantina altına alınarak eğitime ara verilirdi. Çita kentinde ise tüm okullar iki hafta süreyle kapatıldı. Ancak endişelendiren haber, Rusya Enfeksiyon Hastalıkları ile Mücadele Direktörü Oleg Kisilev'den geldi.


Kisilev resmi makamların hasta sayısını gizlediğini, hastalığa yakalananların sayısının açıklanandan en az 10 kat daha fazla olduğunu iddia etti. Rusya Federal Sağlık Merkezi son yaptığı değerlendirmede hasta sayısını 927 olarak açıklamıştı.


"Bu verilerin güvenilir olduğunu düşünmüyorum." iddiasında bulunan Kiselev, kendi edindikleri verilere göre mevcut rakamın en az onla çarpılması gerektiğini söyledi. Domuz gribi vakalarının ölümle sonuçlanma riskinin, mevsimsel grip vakalarına göre 2-4 kat daha fazla olduğu uyarısında bulunan uzman, yetkililerden tedbirlerin artırılmasını istedi.


AŞI İÇİN 136 MİLYON DOLAR

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Sağlık Bakanlığı bünyesinde domuz gribi aşısı alımı için 136 milyon dolarlık bütçe ayrılmasını istedi.


Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, tüm dünyada hasta sayısı 400 bine ulaşırken, domuz gribi nedeni ile ölenlerin sayısı da 4 bin 700 oldu.


15 yıl önce