|

Rusya: Gerekirse nükleer silah kullanırız

Cihan
00:00 - 15/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 18:05 - 15/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya: Gerekirse nükleer silah kullanırız
Rusya: Gerekirse nükleer silah kullanırız

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, ulusal güvenliğe yönelik yakın bir tehdit algılamaları durumunda nükleer silah kullanabilecekleri uyarısı yaptı.


Dün İran'a yönelik yaz ayları başında saldırı olabileceği imasında bulunan Makarov, bugün de Rusya'ya yönelik herhangi bir tehdide karşı nükleer silahları kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.


Ekho Moskvı radyosuna konuşan Makarov, “Bizim tüm NATO'ya karşı kesinlikle bir savaş planımız yok. Ancak Rusya'nın bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit olması durumunda, nükleer silahlarımızı kullanma hakkına sahibiz ve bunu yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.


Rusya'nın nükleer caydırıcılık gücünün stratejik istikrar açısından bir köşe taşı olduğunu kaydeden Rusya Genelkurmay Başkanı, “Rusya hükümeti tarafından nükleer gücümüzün yenilenmesi için ciddi çalışmalar ortaya konuyor” dedi.


Rusya Savunma Bakanlığı nükleer kapasitesini modernize etmek için en az 10 adet Borey tipi nükleer denizaltı satın alacak. Tu-160 Blakjack ve Tu-95 Bear stratejik bombardıman uçaklarının modernizasyonunu başlatan Moskova, stratejik füze gücünü de Yars mobil balistik füze sistemleri ile geliştiriyor.


Yüksek seviyede donanımlı ve hereket kabiliyeti yüksek konvansiyonel gücün önemine de değinen Makarov, “Maalesef biz şimdi istikrarsız çok sayıda ülkeden kaynaklanan tehditlerle karşı karşıyayız. Bunlarda nükleer silah yok. Ancak sorunların çözümü için hareket kabiliyeti yüksek, iyi eğitimli ve güçlü askeri birliklere ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.


Rusya hükümeti 2020'ye kadar tamamlanması planlanan ordunun modernizasyon programına 22 trilyon ruble (730 milyar dolar) bütçe ayırdı.


Dün basına değerlendirmede bulunan Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov, İran'ın tartışmalı nükleer programı ile ilgili yaz dönemine kadar bazı kararların alınabileceğini söylemişti.


Rus basını da Makarov'un açıklamalarını İran'a saldırı tarihi ile ilgili ipuçları olarak yorumladı.Rusya'nın savunma sanayi ile ilgili çalışmalarını yetersiz bulan Makarov, 3-5 yıldır süren projelerden herhangi bir sonuç alınamadığı eleştirisi getirmişti.


Rusya'nın insansız hava aracı (İHA) için on milyarlarca ruble (330 milyon dolar) para harcadığını savunan Makarov, “Türkiye'nin ya da İtalya'nın ürettiği İHA'lar kendi karakteristik özellikleri açısından çok daha iyi” tepkisini dile getirmişti.

12 yıl önce