|

Rusya: Kırgızistan'daki Rusları biz koruyalım

Mayevka'da olanlardan endişelenen Moskova yönetimi, Rusların can ve mal güvenliğini Rus askerlerin korumasını istedi

Aa
00:00 - 20/04/2010 Salı
Güncelleme: 19:38 - 20/04/2010 Salı
Yeni Şafak
Rusya: Kırgızistan'daki Rusları biz koruyalım
Rusya: Kırgızistan'daki Rusları biz koruyalım

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, "Kırgızistan'da Rus vatandaşların can ve mal güvenliğinin Rus askerleri tarafından korunmasını istediği" bildirildi.

Rus RIA Novosti ajansının haberine göre, Medvedev Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'a, Kırgızistan'da Rus vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin sağlanması için tedbirler alınması yönünde talimat verdi.

Medvedev'in, bugün Moskova'da temaslarda bulunan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kırgızistan'da yaşananları büyük üzüntüyle izledikleri ifade ettiği aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Kırgızistan'ın geçici hükümetinden durumu kontrol altına almasını isteyerek, "Şimdi devleti kurmak gerekiyor, bugün orada devlet yok. Ancak eminiz ki, geçici hükümet gerekli ve yeterli adımları atıyor. Yaşananlar Kırgızistan halkının çıkarlarını ve komşu ülkelerin çıkarını zedeleyebilir" dedi.

Bu arada Rusya'nın Bişkek Büyükelçisi Valentin Vlasov da, bugün Bişkek'te gazetecilere yaptığı açıklamada, Mayevka köyünde yaşananlardan duyduğu endişesini dile getirdi.

Büyükelçi Vlasov, Mayevka köyünde meydana gelen olayların hem Rusya Büyükelçiliğini hem de Rusya yönetimini tedirgin ettiğini, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Vlasov, daha önce, Bişkek'teki Rus işadamlarına ait bazı işyerlerinin birtakım kişiler tarafından işgal edilmeye çalışıldığını belirtmişti.

Kırgızistan'da 7 Nisan günü güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmalar sonucu iktidar devrilmiş, onlarca kişi ölmüştü.

Ülkede toprak işgalleri başlamış, binlerce kişi dün çoğunlukla Ahıska Türklerinin yaşadığı Mayevka köyünde 7 evi ateşe vermiş ve bu olaylarda polise göre 2 Sağlık Bakanlığı'na göre de 5 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerden birinin Ahıska Türkü olduğu kesinlik kazanırken, köylüler diğer dört kişinin Rus asıllı vatandaşlar olduğunu ileri sürüyor.

Mayevka köyünde, Ahıska Türklerine ait 82, Ruslara ait yaklaşık 500 aile yaşıyor.


14 yıl önce