|

Rusya Ukrayna'nın Türkiye'den İHA almasından rahatsız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Maria Zaharova, Ukrayna'nın Türkiye'den İnsansız Hava Aracı (İHA) almasından rahatsız oldu. Zaharova, 'sevkiyatın Ukrayna’daki krizi kötüleştirmemesi gerektiğini' söyledi. Rus ordusu 2014 yılında Ukrayna'ya ait Kırım topraklarını ilhak etmiş ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı silahlı grupları desteklemişti.

Yeni Şafak
20:22 - 13/01/2019 Pazar
Güncelleme: 21:01 - 13/01/2019 Pazar
DHA
ARŞİV
ARŞİV

Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko, Türkiye ile insansız hava araçlarının sevkiyatına ilişkin anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Zaharova 'Kommersant' gazetesine verdiği röportajda, şunları söyledi:

  • “İkili askeri teknik işbirliği egemen ülkelerin ayrıcalıklarıdır. Sorun şu ki, Ukrayna iç silahlı kriz yaşıyor, başka bir deyişle iç savaş var. Bu iç krizin uluslararası yansıması da var, çünkü çoğu ülke ve uluslararası kuruluş, barış sürecinde aracılık yapıyor ve bu ülkeler sorunun sadece barışsal yollarla çözülmesini istiyorlar. Bu yüzden, Kiev rejimine silah sevkiyatı Ukrayna krizinin kötüleşmesine neden olmamalı”
POROŞENKO DUYURMUŞTU
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 için satın alma anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Facebook hesabından açıklama yapan Poroşenko, “
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la anlaştığımız gibi, Ukrayna ordusuna Türk Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın alınmasına yönelik anlaşma imzalandı
” dedi.

Anlaşma Ukrayna devlet kuruluşu Ukrbronprom’un şirketi Ukrspetsproekt ve Baykar Makina arasında imzalanmıştı.

BİR YILDA TESLİM EDİLECEK

Baykar, anlaşma kapsamında 6 adet Bayraktar TB2 İHA üretecek ve 1 yıl içinde araçlar teslim edecek. Araçlarla birlikte 3 yer kontrol istasyonu sistem ve ekipmanları da Ukrayna'nın kullanımına sunulacak. Bayraktar TB2, üzerindeki sensörlerle gece ve gündüz faaliyet gösterebiliyor. Aktif keşif, gözetleme ve istihbarat uçuşları yapan Bayraktar TB2, elde ettiği görüntüyü harekat merkezlerine gecikmesiz aktarabilme, mühimmat taşıyabilme, kendi mühimmatıyla hedeflere taarruz edebilme özelliklerine sahip bulunuyor. Bayraktar TB2, gerektiğinde dost muharip uçaklar için lazerle hedef işaretlemesi yapabiliyor. Silahlı Bayraktar TB2 İHA Sistemi, 4 MAM-L ya da 2 MAM-L ve 2 MAM-C ile görev gerçekleştirebiliyor.

TARİHİ BİR ADIM
Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar sosyal medya hesabından, Ukrayna’ya ihracatın tarihi bir adım olduğunu belirterek, “
Bu başarı sadece Baykar’ın değil, Türkiye’nin başarısıdır
” ifadelerini kullandı.
POROŞENKO, BAYKAR TESİSLERİNDE İNCELEMİŞTİ

Bayraktar TB2’nin Ukrayna yolculuğu 3 yıllık bir süreye yayılıyor. Bu süre içinde Ukraynalı heyetler, Bayraktar TB2 ile yapılan testlere katıldı. İHA’nın uçuş ve yer testlerindeki performansı, muharebe sahasındaki başarısı Ukrayna’nın kararının şekillenmesinde belirleyici oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, son Türkiye ziyareti sarısanda Baykar’ın üretim tesislerini ziyaret edip İHA hakkında bilgi almıştı.

KATAR DA ALMIŞTI

Ukrayna gibi havacılıkta kritik teknolojilere sahip bir ülkenin İHA ihtiyacı için Bayraktar TB2’yi seçmiş olması bundan sonraki ihracat çalışmalarında önemli bir referans oluşturacak. Bayraktar TB2’yi daha önce de Katar tercih etmişti.

#Rusya
#Türkiye
#İHA
5 yıl önce