|

Şam uçağı Tunus’a kondu

Aralık ayında Arap ülkeleri ile Esed rejimi arasında artan siyasi ve diplomatik trafik somut adımlarla destekleniyor. BAE ve Suud yönetimlerinin yönettiği süreçte, Körfez ülkeleri Şam’daki büyükelçiliklerini yeniden açarken, Şam ile Tunus arasında 7 yıl aradan sonra ilk ticari uçuş yapıldı. Uçuşun, Mart ayında Tunus’ta yapılacak Arap Birliği Zirvesi öncesi gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İki ülke arasında 7 yıl sonra yapılan ilk ticari seferi gerçekleştiren uçak.
İki ülke arasında 7 yıl sonra yapılan ilk ticari seferi gerçekleştiren uçak.

Perşembe günü, Şam’daki büyükelçiliğini yedi yıl aradan sonra yeniden açtığını ilan eden Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) siyasi ve diplomatik adımı Arap ülkeleri arasında bir domino etkisine sebep oldu. BAE elçiliğinin açılmasından saatler sonra Şam’dan kalkan bir yolcu uçağı Tunus’un Munastır şehrindeki Habib Burgiba Uluslararası Havaalanı’na 150 yolcusuyla birlikte indi. İki ülke arasında 7 yıl sonra yapılan ilk ticari seferi gerçekleştiren uçağı, Esed rejimi taraftarı Tunuslular ve Suriyeliler karşılarken, uçaktan inen yolcuların elinde de Tunus ve Suriye bayrakları olması dikkat çekti. Öte yandan Bahreyn de dün Şam büyükelçiliğini yeniden açtığını duyurdu.

SEMBOLİK NİTELİKTE

Şam rejimine bağlı tek özel havayolu firması Cham Wings tarafından gerçekleştirilen uçuş, sembolik anlamı yüksek bir mesaj taşıyor. Arap Baharı’nın başlangıç noktasına yapılan uçuş aynı zamanda Mart ayında Tunus’ta yapılacak Arap Birliği Zirvesi öncesine denk getirildi.


BAHREYN DE ELÇİLİĞİ AÇTI

Uçuş, BAE ve Suud yönetimlerinin Esed rejimini Arap Birliği üyeliğine yeniden davet etme hazırlığında olduğu iddialarını da güçlendirdi.

BAE ve Tunus’un adımlarından sonra Körfez bölgesi ülkelerinden Bahreyn de, Şam büyükelçiliğini yeniden açtığını dün duyurdu. Bahreyn Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan açıklamada, Suriye’nin başkenti Şam’daki Büyükelçiliğin yeniden faaliyete başlayacağı belirtildi. Açıklamada, Bahreyn’in başkenti Manama’daki Suriye Büyükelçiliğinin de çalışmalarını sürdürdüğü ve iki ülke arasındaki uçuş seferlerinin devam ettiği kaydedildi. BAE maslahatgüzarı, Şam büykelçiliğinin açılışında, diğer Arap ülkelerinin de yakın zamanda benzer adımlar atacağını duyurmuştu.

  • Diplomatik hareketlilik
  • Geçtiğimiz haftalarda da, Şam rejimi ile bazı Arap ülkeleri arasında diplomatik temaslar yaşanmıştı. Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Şam’a sürpriz bir ziyarette bulunarak, iç savaşın başlamasının ardından ülkeyi ziyaret eden ilk Arap lider ünvanını almıştı. Yine Şam rejiminin Ulusal Güvenlik Şefi Ali Memluk geçen hafta sonu Kahire’de görüşmelerde bulunmuştu. Geçtiğimiz haftalarda Cezayir’in, Irak ve Lübnan ile Esed rejimini Arap Birliği Zirvesi’ne davet etmeye hazırlandığı bazı diplomatik kaynaklarca iddia edilmişti. Ekim ayında bir Kuveyt gazetesine açıklamalar yapan Beşşar Esed, yıllar süren düşmanlıktan sonra Arap ülkeleri ile “önemli mutabakata” vardıklarını açıklamıştı.
#Şam
#Tunus
#Ticari
#Uçuş
#Uçak
5 yıl önce