|

Şampiyon Papa

Arjantin'de yeni Papa çılgınlığı yaşanıyor. Kardinal Bergoglio'nun seçilmesini Dünya Kupası'nı kazanmış gibi kutlayan Arjantinliler, sokaklarda 'Ole! Ole! Francis!' diye tur attı. Çanlar susmazken bayilere koşan halk, 'Messi'den sonra bir de Papa'mız var' sloganları attı.

Dış Haberler
00:00 - 15/03/2013 Cuma
Güncelleme: 22:53 - 14/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Şampiyon Papa
Şampiyon Papa

Katolik dünyasının ruhani liderliğine Buenos Aires Başpiskoposu Jorge Mario Bergoglio'nun seçilmesi ekonomik darboğaz içindeki Latin Amerika ülkesi Arjantin'de adeta bayram havası estirdi. 28 Şubat'ta istifa eden Papa 16. Benediktus'un yerine yeni adıyla Papa I. Francis'in gelmesini sanki Dünya Futbol Şampiyonası'nı kazanmış gibi kutlayan Arjantinliler, bayrak ve Papa posterleriyle sokaklara taştı. Halk, kazanılan maçlardan sonra atılan 'Ole! Ole! Francis!' sloganlarıyla caddeleri inletti. Sabaha dek çanlar hiç susmazken güneşin ilk ışıklarıyla gazete bayileri önünde Papa I. Francis ile ilgili haberleri okumak için kuyruğa giren kalabalıklar, 'Messi'den sonra bir de Papa'mız var', 'Francis! Vatikan'ın yeni Maradonası!' diye bağırdı.

EMEKLİ BENEDİKTUS'U ZİYARET

Kendine I. Francis ismini seçen Kardinal Jorge Mario Bergoglio, Papa olarak dün sabah ilk olarak Roma'nın büyük kiliselerinden Santa Maria Maggiore Bazilikası'na giderek, yarım saat kadar burada kaldı ve dua etti. Vatikan'daki Papalık seçim (Konklav) sürecinin ikinci gününde (önceki akşam) Papa seçilen ve seçildikten hemen sonra da selefi Papa 16. Benediktus'u telefonla arayan yeni Papa I. Francis, dün de selefi Papa'yı ikamet ettiği Castel Gandolfo kalesinde ziyaret etti.

11 özelliği
  • 76 yaşındaki papanın çocukken geçirdiği hastalık nedeniyle sadece bir akciğeri var.
  • 2010 yılnda Arjantin'de yasallaştırılan eşcinsel evliliğe sert biçimde muhalefet etti.
  • Evlilik dışı ilişkiden doğan çocukları vaftiz etmeyi reddeden rahiplere yine sert tepki gösterdi.
  • 2012'de Buenos Aires'teki bir hastaneyi ziyaret ederek 12 AIDS hastasının ayaklarını yıkadı.
  • İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Latince, İngilizce biliyor.
  • Kimya eğitimi aldı.
  • 1998'de Başpiskopos olana dek edebiyat, psikoloji, felsefe ve teoloji dersleri verdi.
  • Çökmekte olan ülke ekonomisinden kapitalizmi sorumlu tuttu. Alkış aldı.
  • İtalyan bir demiryollları çalışanının oğlu.
  • 50 yıldır otobüsle seyahat ediyor.
  • İspanyolca 'Sobre el Cielo y la Tierra' (Cennet ve Yeryüzü Üzerine) isimli bir kitabı var.
    Yenisi de eskisi gibi 'sabıkalı' iddiası

    Latin Amerika'dan seçilen ilk Papa olan Kardinal Jorge Mario Bergoglio'nun, memleketi Arjantin'de 1976'da gerçekleştirilen askeri darbenin destekçileri arasında olduğu iddiası tartışma başlattı. Francis'in adı, askeri cunta yönetimi sırasında iki olaya karıştı. İki Cizvit papaz dün yaptıkları açıklamayla, Francis'i kendilerini idam mangasına teslim etmekle suçladı. Papa'nın Alman selefi olan 16. Benedict de geçmişinde Nazi Partisi'nin gençlik örgütüne üyelikle suçlanmıştı.

    İlklerin papası

    Katolik Kilisesi'nin 266. Papası olan I. Francis'in ilkleri arasında en dikkat çekeni kendisinin Arjantinli olması, dolayısıyla Amerika kıtasından Katolik Kilisesi'nin başına gelmesi. Bir diğer ilki ise I. Francis'in Cizvit tarikatından seçilen ilk Papa olması.

    İlk gün İngiltere'yle papaz oldu

    Yeni Papa I. Francis, dün yaptığı ilk açıklamada İngiltere yönetimiyle gerginliğe yol açtı. Vatikan'dan 'yoksulların avukatı' olacağı mesajını veren Papa, İngiltere'nin Falkland Adaları'nı ele geçirmesiyle ilgili, 'Bu yapılan zorbalıktır' dedi. İngiliz basını Papa'nın açıklamasına tepki gösterdi.

    Kirchner'den mesafeli tebrik

    Kardinal Bergoglio'nun Papa seçilmesini Arjantin halkı büyük bir coşkuyla kutlarken, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner'in oldukça mesafeli bir açıklama yapması dikkat çekti. Devlet Başkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Papa seçilen Bergoglio kuru şekilde tebrik edildi.

    'Chavez'in parmağı var'

    Venezuela Geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro Papa ile ilgili ilginç bir tespit yaptı. Papa seçiminde, geçtiğimiz hafta ölen Devlet Başkanı Hugo Chavez'in etkisini esprili bir dille ima eden Maduro, 'Latin bir Papa'nın seçilmesinde bir el İsa'ya şunu söyledi: Şimdi sıra Güney Amerika'da' dedi.


  • 11 yıl önce