|

Sandy kabusu

ABD'nin doğu sahillerini vuran Sandy kasırgası, ülkenin üzerine kabus gibi çöktü. New York'ta 11 Eylül'den bu yana ilk kez elektrikler kesildi. Bir nükleer santral kapatıldı. Metro istasyonlarını su bastı. 55 kişi öldü.

Yasin Yılmaz
00:00 - 31/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:49 - 31/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Sandy kabusu
Sandy kabusu

ABD'nin doğu kıyısını vuran ve iç kesimlere doğru hızını keserek ilerleyen Sandy kasırgası, geçtiği yeri darmadağın etti. 5 gün sonra başkanlık seçimlerinin yapılacağı ülkede kasırga nedeniyle en az 55 kişi hayatını kaybetti, hayat adeta felç oldu. Önceki gece, rüzgarın şiddetiyle New York'taki ana trafo patladı. Kent, 11 Eylül saldırısından bu yana tarihinde ikinci kez karanlığa gömüldü. Bir tek 'Empire States' binasının tepesindeki cılız ışık kaldı. Kasırgadan etkilenen bölgelerde 8 milyondan fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı. Kasırga nükleer alarma da yol açtı. New York'un 72 kilometre kuzeyinde yer alan Indian Point nükleer santralinin bir ünitesi kasırganın elektrik sisteminde yol açtığı sorunlar nedeniyle kapatıldı.

GÖKDELENLER SALLANDI

New Jersey'de bulunan ülkenin en eski nükleer santrali Oyster Creek alarm durumuna geçirildi. Santralin yakıt ikmali nedeniyle zaten devre dışı olduğunu anımsatan yetkililer, Oyster Creek'in yer aldığı Barnegat Körfezi'ndeki dalgalar nedeniyle alarm durumuna geçtiklerini söyledi. 310 bin kişinin elektriksiz kaldığı Manhattan'da tüneller ve metro istasyonları sular altında kaldı. New York metrosu 108 yılın en ağır hasarını aldı. New York - New Jersey banliyo treni hizmeti 10 gün süreyle durduruldu. Gökdelenler, şiddetli rüzgarda sallandı. Manhatton'da 1,5 milyar dolarlık 74 katlı lüks bir binanın tepesindeki inşaat vincinin kısmen devrilmesi üzerine çevre binalarda yaşayan binlerce kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında ultramodern Parker Meridien Oteli'nin 900 konuğu da bulunuyordu. Queens bölgesinde çıkan yangında ise en az 50 ev yandı. ABD Başkanı Obama, New York ve Long Island'ı afet bölgesi ilan etti. Kasırga, Orta Batı'ya doğru yoluna devam ederken Chicago'da halka, Michigan Gölü kıyılarından uzak durmaları uyarısı yapıldı.

1888'den sonra ilk kez borsa kapandı

Pazartesi günü işlem yapılmayan New York Borsası, dün de kapalı kaldı. Borsa, en son 1888'deki kar fırtınası sırasında hava durumu nedeniyle iki gün kapalı kalmıştı. Sandy fırtınasının ülkeye 10-20 milyar dolar zarara yol açacağı tahmin ediliyor. Böylelikle Sandy'nin, Amerikan tarihindeki bedeli en fazla doğal felaketlerden biri olabileceği ifade ediliyor. Fırtınanın ekonomiye maliyetinin 20 milyar dolara ulaşması halinde, geçen yıl Irene kasırgasının verdiği 16 milyar dolarlık büyük zararı geçmiş olacak.

Saatte 20 bin acil arama

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'ün açıklamasına göre Sandy kasırgası nedeniyle 911 acil yardım hattını saatte 20 bin kişi arıyor.

'Büyük felaket' ilan etti: Önceliğim seçim değil kasırga

Başkanlık seçimlerine 5 gün kala ülkeyi vuran Sandy kasırgası nedeniyle seçim kampanyasını yarıda kesen ABD Başkan Barack Obama, dün 'Önceliğim seçim değil kasırga' diyerek Amerikan halkından puan aldı. Neredeyse tüm mesaisini kasırga için alınan önlemlere ayıran Obama, New York eyaletinde 'Büyük Afet' ilan etti. Video konferans yöntemiyle yardım çalışmaları hakkında son bilgileri alan Obama, risklerin sürdüğüne işaret ederek 'Bu fırtına henüz bitmiş değil' uyarısında bulundu.

Ağaçlar devrildi, sokaklar evsizlere kaldı

ABD'nin başkenti Washington, kasırga nedeniyle 'hayalet kente' döndü. Başkentliler, evlerine kapandı. Sokaklarda tek göze çarpan ise evsizler. Evsizler, otobüs duraklarına sığınarak, restoranların girişine şemsiyeyle oturarak veya parkta üzerine poşet geçirip yatarak kasırgadan korunmaya çalışıyor.

HAVA TRAFİĞİ FELÇ OLDU

Öte yandan THY, kasırga nedeniyle İstanbul-New York ve İstanbul-Washington uçuşlarını iptal etti. İptallerden habersiz havalimanına gelen çok sayıda yolcu biletlerini açık pozisyona aldırdı. ABD genelinde ise kasırga nedeniyle 15 binden fazla uçuşun iptal edildiği, 3 büyük havalimanının sel bastığı için kapalı olduğu bildirildi. New York'ta metro seferlerinin ne zaman başlayacağı açıklanmazken, otobüs seferlerinin bugün başlaması bekleniyor.


11 yıl önce