|

Satılık ülkeye ilk alıcı çıktı

Mali krizden etkilenerek iflas eden ve eBay'de satışa çıkartılan İzlanda'nın ilk alıcısı İngiltere'nin en büyük milyarderlerinden Sir Philip Green oldu. Satılık ülkede ise mill takım direktörü bile parasız kaldı

Dış Haberler
00:00 - 13/10/2008 lundi
Güncelleme: 02:34 - 13/10/2008 lundi
Yeni Şafak
Satılık ülkeye  ilk alıcı çıktı
Satılık ülkeye ilk alıcı çıktı

Global mali krizin en derinden sarstığı ve toptan iflas eden İzlanda'nın ilk alıcısı çıktı. Bir zamanlar en zengin ülkelerden biri olan İzlanda önce iflas etti ardından geçtiğimiz gün eBay'de satışa çıkarıldığına dair haberleri geldi. Dün de İngiltere'nin en tanınmış perakendeci milyarderlerinden Sir Philip Green, ilk etapta 2 milyar sterlin koyarak ülkedeki giyim ve oyuncak devleri House of Fraser, Hamleys ile Warehouse İzlanda süpermarketler zinciri gibi birçok şirketi satın alacağını açıkladı.


ÖNCE BORÇLARINI SİLECEK

Sir Philip, Financial Times'a verdiği röportajda öncelikle Baugar grubunun borçlarını silmekle işe başlayacağını, Oasis ve Karen Millen'i de almak istediğini açıkladı. Green, 'İzlanda'nın yok olup gitmesine göz yumamam' dedi


SVERRİSSON PARASIZ KALDI

Öte yandan iflas eden İzlanda'nın milli futbol takımı teknik direktörü Eyjolfur Sverrisson, Hollanda ile yaptıkları maç sonrası ATM'den para çekmek istedi, ancak banka para vermeyince parasız kaldı. Sverrisson, bu duruma anlayış gösterdiğini, ancak parasız ortada kalmanın da güzel bir şey olmadığını dile getirdi. Rotterdam'da oynanacak olan hentbol bayan milli takımlar turnuvasına, İzlanda Bayan Milli Hentbol Takımı da, sponsorun ödemeleri durdurması nedeniyle ülke dışına çıkamadığı için katılmadı.


BAKANLAR HASTANELİK

Ayrıca ülkenin başı beladan da kurtulmuyor. Geçen hafta, Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimsson'a anjiyoplasti yapıldı ve kendisine birkaç gün işe gitmemesinin tavsiye edildiği belirtildi. Ardından ülke eBay'da satışa çıkarıldı. Şimdi de Dışişleri Bakanı'nın ABD'de gizlice beyin ameliyatı geçirdiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Ingibjörg Solrun Gisladottir'in beynindeki iyi huylu bir tümör saptanması nedeniyle 15 gün önce ABD'nin New York kentinde ameliyat olduğu açıklandı.


İflas edenleri satın alarak zengin oldu

İngiltere'nin en zengin 1000 sıralamasının ilk 10'unda yer alan isimlerden biri olan Sir Philip Green'in 8,5 milyar dolarlık serveti var. Green, içlerinde Bhs ve Arcadia Group'un da bulunduğu büyük perakende zincirlerinin sahibi. Yahudi bir ailenin çocuğu olan Green, 1952 yılında Londra'da doğdu. 15 yaşında bir ayakkabı ithalatçısında çalışmaya başladı. Aldığı 20 bin pound borç ile ilk işini kurdu. Green, ilk mil-yonunu iflas eden perakendeci 'Jean Jeannie'yi alıp satarak elde etti. Green'in 1999 yılında zarar ederken 200 milyon pound'a satın aldığı Bhs'in, bugün yıllık kârı 200 milyon pound'a ulaşıyor. Green perakende zincirlerinin tacı olarak değerlendirdiği Topshop'u da bu ay ABD'de açmaya hazırlanıyor.





il y a 16 ans