|

Savaş çağrısı

Ateşkesin lafta kaldığı Ukrayna’da kılıçlar çekildi. Putin’e “asla güvenilemeyeceğini” savunan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Prystaiko, “Kimseyi korkutmak istemeyiz ama Rusya ile tam bir savaşa hazırlanıyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:36 - 22/02/2015 Pazar
Diğer
Ukrayna’nın doğusunda Minsk Anlaşmalası ile varılan ateşkes karşılıklı çatışmalarla ihlal edilirken, Kiev yönetiminden ‘savaş hazırlığı’ sesleri yükselmeye başladı. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Vadym Prystaiko, Kanadalı yayın kuruluşu CBC’de katıldığı bir programda, ateşkese rağmen devam eden çatışmalarla ilgili açıklamada bulundu. Ukrayna’nın eski Ottawa Büyükelçisi olan Prystaiko, “Biz Kanada’dan, kendimizi savunmak için silah istiyoruz. Kanada, son 10 yılda Ukraynalı askerleri eğitmek için yardımcı olmuştur ancak bu yeterli değil. Bu istilaya karşı ordumuzun silah ve bunları kullanmak için eğitime ihtiyacı var” dedi.

‘PUTİN’İ DURDURMALIYIZ’

Prystaiko, dünyanın Rusya gibi nükleer bir güce karşı mücadelede Ukrayna’ya katılmaktan korktuğunu ve Minsk’te sağlanan ateşkesin defalarca ihlal edildiğini kaydetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “asla güvenilemeyeceğini” savunan Prystaiko, "Rusya ile olan sınır kapılarını kapattık. Kimseyi korkutmak istemeyiz ama Rusya ile tam bir savaşa hazırlanıyoruz. Böyle bir tehdit karşısında yapacak başka bir şey kalmadı. Kulağa tehlikeli geliyor ama Putin’i durdurmamız gerekiyor. Bunu sadece Ukrayna ve Avrupa halkları için değil, Rus halkı için de yapmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

‘AVRUPA KORKUYOR’

Açıklamasında ülkesinin sanayi üretiminin yüzde 20’sini kaybettiğini, altyapının harap olduğunu da hatırlatan Prystaiko, Batı ülkelerinden ve Kanada’dan maddi yardımlarını artırmalarını isterken, “Irak için topluca harekete geçen, asker gönderenlerin, Ukrayna için farklı davranmasını” ise Avrupalıların bu büyük değişiklik karşısında korkmasına bağladı. 

Ağır silahlar çekiliyor

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında ateşkes sürecinin başlamasının ardından, bu kez de tarafların ağır silahların geri çekilmesine ilişkin eylem planı konusunda uzlaştığı bildirildi. Ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andriy Lysenko, ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti ile ağır silahların geri çekilmesi sürelerine ilişkin plan üzerinde uzlaşma sağlandığını kaydetti. Lysenko, Minsk mutabakatlarının uygulanmasının kontrolü ve koordinasyonu planı çerçevesinde dün itibarıyla, hükümet güçlerinin ağır silahlarını geri çekmeye başlamasının planladığını ifade etti.

#Ukrayna
#Kiev
#Vadym Prystaiko
#savaş
9 yıl önce