|

Savaş çığırtkanları

Filistin ile ateşkese karşı çıkan Yahudi yerleşimciler, Başbakan Netanyahu’yu istifaya çağırdı. Netanyahu hükümetinin yerleşimleri korumakta yetersiz kaldığını iddia eden göstericiler, “Bibi istifa, güney yanıyor” benzeri sloganlar atarak savaş çığırtkanlığı yaptı. Tel Aviv’de toplanan kalabalık, “Güney daha fazla sessiz kalmayacak” yazılı pankartlar taşıdı.

Haber Merkezi
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:28 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yahudi yerleşimcilerden ateşkese hayır
Yahudi yerleşimcilerden ateşkese hayır

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de toplanan bir grup protestocu Salı günü Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla varılan ateşkese karşı çıkarak Başbakan Benjamin Netanyahu’yu istifaya çağırdı. Gazze çevresindeki Yahudi yerleşimlerinden gelen yaklaşık 400 protestocu Tel Aviv şehir merkezindeki ana yollardan birini trafiğe kapatarak bölgelerinde güvenliğin sağlanamadığı gerekçesiyle Başbakan Netanyahu karşıtı gösteri düzenledi.

BİBİ İSTİFA

Bölgelerindeki güvenliğin her geçen gün kötüye gittiğini belirten göstericiler sık sık “Bibi (Netanyahu) evine dön sana ihtiyacımız yok”, “Bibi istifa, güney yanıyor” benzeri sloganlar atarak, başbakanı hedef aldı. İsrail’in güneyinde Gazze’ye yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşimlerinde güvenliğin sağlanmasında Netanyahu hükümetinin yetersiz kaldığını iddia eden göstericiler, “Güney daha fazla sessiz kalmayacak” yazılı pankartlar taşıdı.

POLİSLE GERGİNLİK

Son yaşanan çatışmanın ardından Filistinli gruplar ile İsrail arasında sağlanan ateşkesi de eleştiren göstericiler ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Protesto nedeniyle Tel Aviv şehir merkezindeki bazı yollarda trafik yoğunluğu oluştu. Gösteriye katılan Adele Raemer isimli protestocu yaptığı açıklamada, Tel Aviv’de yaşayan İsrailliler ile aynı güvenliğe sahip olmadıkları eleştirisinde bulundu. Raemer, “Hükümetteki kişilere sorunları çözmeleri için para ödüyoruz. Bu kişilerin görevlerini yapmasını istiyoruz. Böylece biz de Tel Aviv’de ikamet edenler gibi normal bir hayat yaşayabiliriz” dedi.


Hükümette kriz

İsrail erken seçim krizine sürüklenirken, İsrail Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennet’in önderliğindeki Yahudi Evi Partisi, Avigdor Liberman’dan boşalan savunma bakanlığı koltuğuna göz dikti. Mecliste 8 sandalyesi bulunan Yahudi Evi Partisi, aksi takdirde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekilecekleri uyarısında bulundu. Yahudi Evi Partisi milletvekili Shuli Moale, “Eğer Bennett bu göreve getirilmezse partimiz koalisyon hükümetinin parçası olmaya devam etmeyecek” ifadelerini kullandı. Netanyahu’nun liderliğini yürüttüğü ve İsrail Evimiz’in de ortakları arasında yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin 66 milletvekili bulunuyordu. Lieberman’ın istifasıyla 120 sandalyeli İsrail meclisinde koalisyon hükümetinin güvenoyu alabilmesi için gerekli milletvekili sayısı olan 61’e düştü.

  • Golan emrivakisi
  • ABD önceki senelerde çekimser kaldığı İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgalini kınayan BM Genel Kurulu kararına bu yıl karşı çıkacağını açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, yazılı bir açıklama yaparak bugün BM Genel Kurulu’nda oylanacak ‘’İşgal Altındaki Golan’’ kararına çekimser oy kullanmak yerine karşı çıkacaklarını belirtti. Haley, ABD’nin çekimser tutumunu değiştirmesine bahane olarak ise ‘’İsrail’e karşı önyargı ve Golan Tepeleri sınırındaki askeri hareketliliği’’ gösterdi. BM kararının ‘’artık anlamsız ve İsrail’e karşı önyargılı’’ olduğunu ve tarafları barış anlaşmasına yaklaştırmayacağını savunan Haley, ‘’ABD, BM’nin her yıl oylanan işe yaramaz Golan Tepeleri kararında artık çekimser kalmayacak ve hayır oyu kullanacak” dedi.
#İsrail
#Filistin
#Yahudi
5 yıl önce