|

Savaş suçlarında sıra Suriye'de

Daha önce Ruanda ve eski Yugoslavya''daki savaş suçlarını BM mahkemesi adına soruşturarak ün kazan Del Ponte Suriye'deki savaş suçlarının soruşturulmasını istedi.

Cihan
00:00 - 18/02/2013 Monday
Güncelleme: 17:04 - 18/02/2013 Monday
Yeni Şafak
Savaş suçlarında sıra Suriye'de
Savaş suçlarında sıra Suriye'de

Suriye''deki krizi teftiş etmek üzere BM tarafından görevlendirilen denetçilerden Carla del Ponte ülkedeki savaş suçlarının soruşturulmasını istedi. Cenevre''de basın toplantısı düzenleyen Del Ponte, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi''nin sorumluları adalet önüne çıkarmak için harekete geçmesini talep etti.

BM''nin Suriye ile ilgili raporuna atıfta bulunan Carla del Ponte, ''Şimdi harekete geçme zamanı. İki yıldır Güvenlik Konseyi''nin bir karar alamamasına inanamıyorum.'' dedi.

Del Ponte daha önce Ruanda ve eski Yugoslavya''daki savaş suçlarını BM mahkemesi adına soruşturarak ün kazanmıştı. Del Ponte maalesef Suriye ile ilgili davanın savcısı olmadığını dile getirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından iki yıl önce oluşturulan Suriye komisyonu raporunda hem Esed rejiminin hem de muhalif güçlerin savaş suçları işlediği belirtilirken, bu konuda en büyük sorumluluk rejime yükleniyor. Komisyonun önümüzdeki hafta savaş suçlarına karıştığı iddia edilenlerle ilgili bir liste yayınlaması bekleniyor.


11 years ago