|

'Savaş ülkemize gelmesin diye Ortadoğu'dayız'

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Ortadoğu temaslarının ikinci ayağı olan Dubai'de, Avustralya'nın terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelesiyle ilgili "Biz bu savaş Avustralya'ya gelmesin diye Ortadoğu'dayız" dedi.

Yeni Şafak
11:34 - 6/01/2015 Salı
Güncelleme: 09:38 - 6/01/2015 Salı
AA

Abbott, pazar günü Irak'a beklenmeyen bir ziyarette bulunmasının ardından Dubai'de Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Al Nahayyan ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından Abbott, Avustralyalı askerlerin bulunduğu hava üssünü ziyaret etti.


Hava üssü ziyaretinde açıklama yapan Abbott, IŞİD'e karşı mücadelede Avustralya'nın daha kapsamlı rol alması konusundaki gelişmelere sıcak baktığını ifade etti. Abbott, "Ben kesinlikle dünyayı daha güvenli bir yere getirmek için yapabileceğimiz şeyleri dışlamıyorum" dedi.


IŞİD'e karşı yapılan mücadele sayesinde "Avustralyalıların daha güvende" olduğunu vurgulayan Abbott, "IŞİD bütün dünyaya savaş ilan etti. Burası ve Avustralya dahil, bizim şu anda karada ve havada yaptıklarımızdan dolayı Irak güvenlik güçleri daha efektif bir şekilde çalışmakta ve Irak halkı önceden olduklarından daha da güvende" ifadelerini kullandı.


Diğer yandan Başbakan Abbott'un bölgeye ziyaretinde medya mensuplarını seyahate dahil etmemesi, Avustralya medyası ve muhalefet partilerinin eleştirisine neden oldu. Seyahatte medyanın bulunmamasını savunan Abbott, bunun "anlaşılabilir güvenlik nedenlerinden" ötürü olduğunu belirtti.


Abbott, Dubai temasları öncesinde yaptığı Irak ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya gelmişti.


Terör örgütü IŞİD'le mücadelede ABD'nin öncülük ettiği koalisyonun içerisinde yer alan Avustralya, savaş uçaklarıyla Irak'taki hava saldırılarına destek veriyor.

#tony abbott
#dubai
#ortadoğu
#avustralya
9 yıl önce