|

Savaşa hazırız

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, darbeden sonra işgal planları yapan ABD’ye meydan okudu. İspanyol kanalı La Sexta’ya konuşan Maduro, üniversitelerde ve fabrikalarda insanların savaş hazırlığı yaptığını söyledi. Savaşmaktan korkmadığını ve vatanlarını emperyalizme asla teslim etmeyeceklerini vurgulayan Maduro, Venezuela halkını darbe girişimine karşı nöbet tutmaya çağırdı.

Haber Merkezi
04:00 - 5/02/2019 Salı
Güncelleme: 01:27 - 5/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Nicolas Maduro, ABD destekli darbe girişimine karşı kendisini destekleyen Venezuela ordusuyla buluştu.
Nicolas Maduro, ABD destekli darbe girişimine karşı kendisini destekleyen Venezuela ordusuyla buluştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Venezuela krizinde “Hiçbir grubun yanında yer almama” kararı aldıklarını söyleyerek adeta darbecilere örtülü destek verdi. İlgili ülkelerle çeşitli girişimleri görüştüğünü belirten Guterres, “BM, Venezuela’da taraflara krize siyasi çözüm bulunması konusunda destek teklifinin güvenilirliği için hiçbir grubun yanında yer almama kararı aldı” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, diyalog tekliflerini reddeden, ülkeye yönelik yaptırımların artırılmasını isteyen ve iç savaş çağrısı yapan ve ABD işgaline zemin hazırlayan darbeci lider Juan Guaido’ya meydan okudu. İspanyol kanalı La Sexta’ya konuşan Nicolas Maduro, ülkede iç savaş çıkıp çıkmayacağına dair soruya yanıtında “Buna kimse kesin olarak yanıt veremez” dedi. Maduro, “Kimsenin içişlerimize karışmamasını talep ediyoruz ve kendimizi ülkemizi savunmak için hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.


SAVAŞA HAZIRLANIYORUZ

  • Batı destekli darbeci lider Guaido’ya uyarıda bulunan Venezuela lideri Maduro, iç savaş çıkıp çıkmayacağına dair soruya yanıtında “Buna kimse kesin olarak yanıt veremez. Her şey, kuzeydeki imparatorluğun (ABD) ve Batılı müttefiklerinin delilik ve saldırganlık seviyesine bağlı” dedi. Maduro, “Kimsenin içişlerimize karışmamasını talep ediyoruz ve kendimizi ülkemizi savunmak için hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı. Ülkedeki fabrikalarda, üniversitelerde insanların savaşa hazırlandıklarını ekleyen Maduro, röportajı yapan gazeteci Jordi Evole’nin “Söylediklerinizden korkuyorum, sayın Maduro” demesi üzerine, “Gerçekten mi? Beni korkutmuyor” cevabını verdi.

GUAIDO’YU ARADI

Nicolas Maduro, program sırasında bir sürpriz de yaparak sunucuya Guaido’yu arayacağını söyledi. Guaido cevap vermeyince, mesaj bırakan Maduro, “Ne yaptığını iyi düşün. Genç bir adamsın. Yıllarca bu ülke için mücadele ediyorum. Ülkeye daha fazla zarar verme. Darbe stratejisini terk et. Kimsenin seçmediği bir başkanlığı taklit etme. Eğer bir şeye katkıda bulunmak istersen. Oturur yüz yüze masada konuşuruz” çağrısını yaptı.


VATANI TESLİM ETMEYİZ

Her yıl 4 Şubat’ta kutlanan Ulusal Onur Günü’nde de konuşan Maduro, Venezuela’yı canı pahasına koruma yemini ederek, “Vatanımızı asla teslim etmeyeceğiz, asla silahlarımızı ne ‘Yankee emperyalizmi’ karşısında ne de başka bir küstah tehdit karşısında bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

DARBE NÖBETİNE ÇAĞRI

Halkı darbe girişimine karşı nöbet tutmaya çağıran Maduro, Venezuela’ya karşı şiddetli bir psikolojik savaşın açıldığını vurguladı. Maduro ayrıca 6 Şubat’tan itibaren ABD’ye gönderilmek üzere, “Barış için askeri müdahaleye karşı” başlıklı bir imza kampanyası başlatacaklarını söyledi.

  • Venezuela lideri Nicolas Maduro’dan iç savaş ve işgal çığırtkanlarına rest!
  • ABD’nin ülkesine yönelik işgal planlarına ve darbeci lider Juan Guaido’nun “iç savaş” vurgusuna Venezuela lideri Nicolas Maduro’dan cevap geldi. Maduro, iç savaşın çıkıp çıkmamasının “Kuzeydeki imparatorluk” olarak nitelediği ABD’ye bağlı olduğunu belirtti. Maduro, ülkesinin savaşa hazır olduğunu belirterek, “korkmuyorum” çıkışını yaptı.

Türkiye, Rusya ve Meksika’ya mesaj

İspanyol kanalındaki söyleşide, Devlet Başkanlarına mesajlar vermesi istenen Maduro, Türkiye, Rusya ve Meksika liderlerine sıcak mesajlar da gönderdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, ”Ekonomik, ticari, finansal ve teknolojik ittifakımızı güçlendirmeye devam edeceğiz”, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Her zaman söylediğim gibi, arkadaşlığı ve desteği için teşekkürler”, Meksika Devlet Başkanı Luis Obrador’a “Latin Amerika vizyonuna katılıyorum” mesajlarını verdi.

  • BM krize kayıtsız
  • Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Venezuela krizinde “Hiçbir grubun yanında yer almama” kararı aldıklarını söyleyerek adeta darbecilere örtülü destek verdi. İlgili ülkelerle çeşitli girişimleri görüştüğünü belirten Guterres, “BM, Venezuela’da taraflara krize siyasi çözüm bulunması konusunda destek teklifinin güvenilirliği için hiçbir grubun yanında yer almama kararı aldı” dedi.

Küstah Rubio

Venezuela’ya yönelik darbenin fikir babalarından ABD Florida Senatörü Marco Rubio, Maduro konusunda Türkiye’ye nota verilmesi teklifinde bulundu. Rubio’nun, Twitter üzerinden bir kez daha Türkiye’yi hedef aldığı mesajında, Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik, “Maduro’nun Venezuela’dan altın çalmasına Türkiye’nin yardımcı olmamasını tavsiye etmenizi rica ediyorum” sözleriyle küstah bir çağrıda bulundu. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin zaten ‘karmaşık’ olduğunu ifade eden senatör, bu tarz yıpratıcı etkenlerin istenmediğini söyledi. Rubio geçen hafta da Türkiye’nin Suriye politikasıyla Venezuela arasında paralellikler kurmak ve Trump’ı Ankara’ya karşı kışkırtmak istemişti.

  • Avrupa darbeye ortak oldu
  • Avrupa ülkeleri, Venezuela’da başkanlık seçimini erkene çekmesi için Maduro yönetimine 4 Şubat’a kadar verdikleri sürenin dolması üzerine, ABD destekli darbeci lider Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdı. Dün Almanya, İngiltere, İspanya, Avusturya, Fransa, İsveç ardı ardına açıklamalarla Guaido’yu tanıdıklarını ilan ettiler. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim sürecini başlatmak için Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını açıkladı. Öte yandan İtalya’nın, Avrupa Birliği’nin benzer bir karar almasını veto hakkını kullanarak engellediği ortaya çıktı.

#Nicolas Maduro
#ABD
#Venezuela
5 yıl önce