|

Savaşlar uzaya taşınacak

NATO’nun, hava, kara ve denizin ardından uzayı da savaş alanı olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi. Aralık ayında Londra’daki zirvede alınacak kararın, yeni tartışmaları da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 23/06/2019 Pazar
Güncelleme: 04:12 - 23/06/2019 Pazar
Yeni Şafak
NATO uzmanlarına göre yakın gelecekte uzayı kontrol eden dünyada olası kara, hava ve deniz savaşlarında da daha etkin konuma gelecek.
NATO uzmanlarına göre yakın gelecekte uzayı kontrol eden dünyada olası kara, hava ve deniz savaşlarında da daha etkin konuma gelecek.

LONDRA’DA AÇIKLANACAK

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO), yeni tehditlere karşı uzayı savaş alanı olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi. Reuters’ın 4 üst düzey NATO diplomatına dayandırdığı haberine göre, konu ile ilgili karar 3-4 Aralık tarihlerinde Londra’da düzenlenecek NATO zirvesinde alınacak. Yeni konseptin kabul edilmesiyle savaşların kara, deniz ve hava dışında uzaya da taşınabileceği düşüncesi resmen kabul görmüş olacak.

“FAYDALI MÜTTEFİK”


NATO kaynakları uzayın savaş bölgesi ilan edilmesinin, ittifakın uzay silahlarıyla, düşmanın uydularını, füze ve hava savunmasını imha edip edemeyeceği konusundaki tartışmanın da başlayacağına dikkat çekiyor. Avrupalı diplomatlara göre, NATO’nun uzayı savaş bölgesi ilan etmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in giderek artan askeri gücüne karşı ittifakı faydalı bir müttefik olarak görmesine imkan sağlayacak.

  • ‘Dünyadaki savaş uzayda kazanılacak’
  • Uzaydaki uyduların yüzde 65’inin NATO üyesi ülkelere ait olduğunu belirten uzmanlar, bununla birlikte Rusya ve Çin’in uzayda giderek artan askeri amaçlı uydu faaliyetlerine dikkati çekiyor. Eski NATO yetkilisi Jamie Shea, “Uzaya özel silahlara sahip olabilirsiniz ancak kim uzayı kontrol ederse aynı zamanda karada, denizde ve havada olup bitenleri de kontrol eder. Uzayı kontrol edemezseniz diğer alanları da kontrol edemezsiniz” ifadelerini kullandı.

#​NATO
#Donald Trump
5 yıl önce