|

Şehadet operasyonu

22 yaşındaki Havva Barayeva'nın arkadaşıyla birlikte TNT yüklü araçla Rus özel tim karargahını havaya uçurmasının ardından, önceki gün de Çeçen safına geçen bir Rus asker Grozni'de askeri kontrol noktasına intihar saldırısı düzenledi.

.
00:00 - 13/06/2000 Salı
Güncelleme: 10:44 - 12/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Şehadet operasyonu
Şehadet operasyonu

GROZNİ- Çeçenistan'da 22 yaşındaki Havva Barayeva'nın arkadaşıyla birlikte TNT yüklü bir araçla Rus özel tim karargahını havaya uçurmasının ardından intihar saldırıları devam ediyor. Önceki gün de Çeçen safına geçen bir Rus asker, patlayıcı yüklü Lada marka bir araçla Grozni'nin Oktyabırski semtindeki Rus askeri kontrol noktasını havaya uçurdu. Saldırıda 4 Rus askerinin öldüğü bildirildi. Çeçen güçlerin sözcüsü Movladi Udugov, uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, başkent Grozni'de meydana gelen olayda, saldırıyı düzenleyen kişi ve 4 Rus askerin öldüğünü duyurdu. Udugov, "Saldırı, otobüs istasyonu yakınında oldu. Eskiden Dmitry olarak tanınan Dzhabrailov Sergeyev, Rus askerleri ne yaptığını kontrol etmeye geldiğinde, içinde bulunduğu aracı havaya uçurdu" dedi.

Udugov, "O, saldırıyı Allah için yaptığını söyleyerek, ölüme gönüllü olarak ve seve seve gitti. Saldırı sonunda 4 asker öldü ve 10 kişi yaralandı" diye konuştu. Çeçenistan'da, geçen hafta iki Çeçen kadın Grozni'nin güneybatısındaki Alkan-Yurt kentinde TNT kalıpları dolu bir kamyonla özel time ait bir merkez havaya uçurulmuş, saldırıyı düzenleyen iki Çeçen genç kız şehid olmuş, 27 Rus askeri öldürülmüştü. İntihar saldırısı Rus İnterfaks tarafından da doğrulandı.

Argun'da yoğun çatışmalar yaşanıyor

Son dönemlerde Çeçenistan'ın hemen her bölgesinde saldırılarını artıran mücahitler bir Rus polis konvoyuna saldırı düzenledi. Rus haber ajansı RIA, Argun kasabası dışındaki şeker fabrikası yakınlarında meydana gelen saldırıdan sonra çıkan çatışmanın bir saat sürdüğünü belirtti, ancak çatışmada kayıp olup olmadığı hakkında bilgi vermedi. İnterfaks haber ajansı ise, Rus askerleri ve helikopterlerinin polise yardım için Grozni yakınlarındaki Argun kasabasına gönderildiğini bildirdi.

Şeker fabrikası yakınlarındaki çatışmaların dün sabah başladığı ve devam ettiği, çatışmalardan dolayı şeker fabrikasında yer yer yangınların başladığı haber verildi. Bunun yanısıra Çeçenlerin Atki ve Urus Martan bölgerinde Rus polis merkezlerine düzenledikleri operasyonda 8 Rus askeri öldü.

AVTURİ KÖYÜNDE DESTANSI DİRENİŞ

Çeçenistan'ın Şali bölgesine bağlı Avturi köyünde dün mücahidler ile Rus askerleri arasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Köye dün erken saatlerde giren mücahidler, bir Rus ajanının Ruslar'a haber vermesi üzerine köyü terkettiler. Ancak köy halkı mücahidlerin önünü keserek, "Nereye gidiyorsunuz? Bizi Ruslar'ın insafına terketmeyin" şeklindeki yalvarışlarının ardından tekrar köye döndüler. Birliğin komutanı İdris el-Şeşani, mücahidlerin köye dönüp gelmesi beklenen Rus burliklerine karşı halkı korumaları için emir verdi. Çeçenler'in köye dönüşünden bir müddet sonra büyük bir askeri teçhizatla gelen Rus birlikleri ile mücahidler arasında şiddetli bir çatışma başladı. Rus birliklerinin büyük kayıp verdiği çatışmada onlarca Rus askeri öldü ve bir o kadarı da yaralandı. Mücahidler ise iki şehid, üç yaralı ve bir esir verdiler. Şehidlerden birinin komutan İdris el-Şeşani olduğu öğrenildi. Ruslar'a haber veren ajan ise çatışma esnasında Rus birliklerine katıldı.

24 yıl önce