|

Şehir yutan dalgalar

Güney California Üniversitesi'nden bir uzman ekip, depremin Marmara denizinde denizaltı yer sarsıntısından ileri gelen büyük dalgalar oluşturup oluşturmadığını incelemek için Türkiye'ye geliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 22/08/1999 Pazar
Güncelleme: 11:31 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Los Angeles- Güney California Üniversitesi'nden bir uzman ekip, depremin Marmara denizinde tsunami 'denizaltı yer sarsıntısından ileri gelen büyük dalgalar' oluşturup oluşturmadığını incelemek için Türkiye'ye geliyor. Ekibin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Ahmet Yalçıner'in, 7.4 şiddetindeki depremden sonra tsunami olduğu haberleri aldığını söylemesi üzerine, araştırma yapmaya karar verdiği belirtildi. Üniversitenin okyanus ve kıyı mühendisliği bölümünden Jose Borrero, "Deniz kıyısındaki bazı yerlerde, depremden sonra büyük dalgaların olduğunu söylediler" dedi.

Fay kara boyunca uzanıp denize giriyor

Borrero, Marmara'da tsunami olmuş olabileceğini, çünkü fayın kara boyunca uzandığını ve daha sonra denizin içine girdiğini söyledi. California'dan gelecek grubun, tüm dünyada tsunamilerin nedenlerini ve etkilerini araştıran Uluslararası Tsunami Araştırma Ekibi'nin bir parçası olduğu belirtiliyor. Ekip, Marmara'da tsunami meydana gelip gelmediğini araştıracak ve eğer olduğunu tespit ederse bu dalgaların ne kadar uzaklıktan geldiğini saptayacak. Tsunami yani dev dalga delillerinden birinin, kıyı çizgisinde tahribat meydana gelip gelmediğinin saptanması olduğu belirtiliyor.

İzleri silinmiş olabilir

Bunun saptanması için pekçok çalışma yapmak gerektiğini belirten Borrero, tsunami izlerinin genellikle deprem temizlik çalışmaları sırasında en başta yok edilenler arasında olduğunu söyledi. Hawaii'de 1946'da ve Alaska'da 1964'te büyük tsunamiler meydana gelmişti. Papua Yeni Gine'de de bir depremin ardından büyük dalgalar meydana gelmişti. Ancak bazı bilim adamları bu depremin bir tsunami oluşturacak kadar büyük olmadığını söylüyorlar. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce