|

Selzedelere yardım ulaşmıyor

Asya'nın güneyinde muson yağışlarının yol açtığı sellerden etkilenen milyonlarca kişiye destek sağlamaya çalışan yardım görevlileri, en muhtaç durumdaki kişilere yardım ulaştıramamaktan şikayet ediyor.

Cihan
00:00 - 7/08/2007 Salı
Güncelleme: 15:47 - 7/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Selzedelere yardım ulaşmıyor
Selzedelere yardım ulaşmıyor

Hindistan, Bangladeş ve Nepal'de seller nedeniyle ölenlerin sayısı 1400'e ulaşırken, binlerce köyün sular altında kaldığı bildirildi. Action Aid adlı insani yardım kuruluşunun koordinatörü Doktor Unnikrishnan, BBC'ye yaptığı açıklamada, hükümetin sağladığı yardımların ücra kesimlerdeki yoksul halka ulaştırılamadığını, bu kişilere malzeme götürmek için daha fazla tekne ile, temiz su, gıda ve barınak sağlamak üzere daha fazla mali kaynağa ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece Hindistan'ın Bihar eyaletinde, ishal vakalarıyla mücadele etmek için 1 milyon poşet şeker-tuz karışımına ihtiyaç var. 11 milyon kişinin sellerden etkilendiği Bihar'da, havadan atılan yardım paketlerini almaya çalışan yöre halkının birbirleri ile çatıştığı haber veriliyor.

Son olarak dün, Ganj Nehri'nin kabaran sularında 80 kişiyi taşıyan bir tekne alabora oldu. Yetkililer teknede bulunanlardan 2 kişinin ölümünün kesinleştiğini, 11 kişinin ise sağ kurtarıldığını bildirdi. Arama kurtarma ekipleri, kayıp Hintlileri bulamamaktan ve ölü sayısının artmasından korktuklarını duyurdu.

Güney Asya'da yaklaşık 20 milyon kişinin sellerden olumsuz etkilendiği tahmin ediliyor. Hintli ve Nepalli yetkililer seller nedeniyle birbirlerini suçluyor. Bihar'da bazı yetkililer, soruna Nepal'de yeterli baraj ve bentler kurulmamasının yol açtığını öne sürerken, Nepalli milletvekili Purna Kumari Subedi, ise Laxmanpur'da Hindistan'ın inşa ettiği bir barajın dengeleri bozduğunu vurguladı.

Özellikle Hindistan'ın başlıca nehir yataklarını etkileyen taşkınlar ardından su seviyesi nispeten gerilemeye başladı. Yetkililer, sıcaklık artıp sular çekilmeye başlayınca hastalık riski ortaya çıkmasından korkuyor.

17 yıl önce