|

Sessiz kansız katliam

Açlığı savaş silahı olarak kullanan Esed rejimi, masum sivilleri varil bombalarının yanısıra ''kansız'' yöntemlerle de öldürüyor. Ağır yaralı insanlar tıbbi ekipman olmadığı için ölüme terkediliyor, yeni doğan bebekler elektrik yokluğundan kuvözlerde can veriyor. Çocuk felcinde görülen vaka sayısı ise 80 bine ulaştı.

Dış Haberler
00:00 - 11/03/2014 Salı
Güncelleme: 23:10 - 10/03/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Sessiz kansız katliam
Sessiz kansız katliam

Suriye''de 2011 yılında başlayan savaş üçüncü yılını geçtiğimiz ay geride bıraktı. Ancak yeni katliamlar ve trajedilerle birlikte savaşın ne zaman biteceğini öngörmek artık neredeyse imkansız. Uluslararası örgütlerin Suriye''ye dair hazırladığı son raporlar yürekleri sızlatıyor. Uluslararası Af Örgütü, Suriye''nin başkenti Şam''ın yakınlarında yer alan Yermuk Mülteci Kampı''ndaki Suriyeli ve Filistinli sivillere karşı rejimin savaş suçları ve insanlık karşıtı suçlar işlediğini, ''açlığı bir silah olarak kullandığını'' açıkladı. Örgüt, kuşatmanın sıkılaştığı ve gıda ile ilaç yardımlarının engellendiği Temmuz 2013''ten bu yana kampta, 128''i ''dehşet verici insani kriz'' nedeniyle olmak üzere 200 sivilin hayatını kaybettiğini vurguladı.

AYLARDIR AÇ DOLAŞIYORLAR

Rejimin ''savaş suçu'' işlediğini bildiren rapora göre, yönetime bağlı birlikler, siviller için hiçbir kaçış olanağı bulunmayan Yermuk''taki okullar, hastaneler ve camilere hava saldırıları ve ağır silahlarla baskınlar düzenliyor. Yine verilere göre, nüfusun en az yüzde 60''ının yetersiz beslendiği Yermuk''ta insanlar, aylardır meyve ya da sebze yiyemedi. Bir kilo pirincin fiyatı ise 100 dolara kadar çıktı.

''O ÇOCUKLARI UNUTAMIYORUZ''

Save The Children (Çocukları Kurtarın) adlı yardım kuruluşu da Suriye''deki sağlık felaketine dikkat çeken bir rapor yayımladı. Savaşın 3 yılda çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyan raporda, bir sağlık çalışanın çaresizliği şu sözlerle ifade ediliyor: ''Çok ağır yaraları olan bir kız bize geldi ancak hiçbir şey yapamadık. Elimizde onu tedavi edecek ekipman ve ilaç bulunmadığı için ölmesini beklemekten başka çaremiz yoktu. O küçük kızın yüzünü aklımdan çıkaramıyorum.''

ANESTEZİ YERİNE METAL ÇUBUK

Suriye''de yeni doğan bebekler elektrik olmaması nedeniyle kuvözde hayatını kaybediyor, hastalar anestezi yapılamadığı için metal çubuklarla ağrıya duyarsız hale getiriliyor. Savaş süresince binlerce çocuk kanser, epilepsi, astım, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar sonucu hayatını kaybetti. Milyonlarca çocuğun hayatının tehlikeye girmesinin ''krizin ötesinde'' bir durum olduğu bildiren rapora göre, 4.3 milyon çocuğun yardıma muhtaç. Raporda ayrıca çocuk felcinin şimdi Suriye genelinde 80 bin çocukta görüldüğü ifade ediliyor.

Rahibelerle takas tamam

Şam''ın Malula beldesinde geçtiğimiz yıl aralık ayında kaçırılan 13 rahibe ve 3 kişi, Lübnanlı ve Katarlı yetkililer tarafından Suriye-Lübnan sınırında teslim alındı. Rahibelerin serbest kalması ile birlikte yapılan anlaşma gereği Esed rejimine ait hapishanelerdeki 150''den fazla kadın tutuklu serbest bırakıldı.


10 yıl önce