|

Şi şi şi - li li li!

69 gün yerin 700 metre altında kurtarılmayı bekleyen Şili'deki madenciler tarihte eşine az rastlanır bir operasyonla burunları bile kanamadan hızla yer yüzüne çıkartılıyor. Çıkarılanlar ilk iş olarak kollarını havaya kaldırıp milli tezahuratları olan Şi şi şi-li li li! diye haykırıyor. Dünya kurtuluşu naklen izliyor ve çıkartılacak dersler için not alıyor

Dış Haberler
00:00 - 14/10/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:19 - 14/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Şi şi şi - li li li!
Şi şi şi - li li li!

Güney Amerika ülkesi Şili dünyayı kendisine hayran bırakan kurtarma operasyonuyla 69-70 gün yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 maden işçisini en ufak bir aksilik yaşamadan tek tek yer yüzüne çıkartıyor. Zümrüdü Anka Kuşu adı verilen ve bir ABD'li teknisyenin tasarladığı özel kapsülle yer yüzüne çıkartılan işçilerin çoğu milli maçlarında yaptıkları tezahurata benzer şekilde Şi şi şi- li li li diye haykırdı. Ardından kendilerini bekleyen ailelerine, sevenlerine sarıldı. Kimi babasına gözyaşları içinde sarılırken kimi nişanlısına evlenme teklif etti. Zor bir yaşam mücadelesine rağmen 2 ay boyunca uygulanan 'kusursuz' gözetim sistemi sayesinde hiç bir sağlık sorunu yaşamadıkları dikkat çekti.

KALP ATIŞLARI DAHİ DİNLENİYOR

İşçiler buna rağmen çıkar çıkmaz helikopterle en yakın hastaneye götürüldü. Burada en az iki gün gözetim altında olacaklar. Maden işçilerinin yanına önceden iki kurtarma görevlisi indirildi. İçiler onların verdiği özel gözlüklerle yer yüzüne çıkartıldı ve gözlerini bir süre açmamaları istendi. Onları dışarıda bekleyenler arasında Şili Maden Bakanı da bulunuyordu. Bakan hem işçileri karşıladı hem de onlarla birlikte hastaneye gitti. Her bir madencinin çıkartılması ortalama 15-20 dakika sürdü. Ancak iki operasyon arası en az 1 saat alıyor. İçiler yukarı taşınırken radyo alıcıları ile iletişim kurulabildiği gibi kalp atışları dahi dinleniyor.

BUGÜN SONUNDA HEPSİ ÇIKAR UMUDU

Tarihi günü dünyanın dört bir yanından giden en az 2 bin gazeteci izliyor. Hemen hemen tüm ülkelerin canlı yayınladığı kurtarma çalışmaları manşetten veriliyor. Dünyanın en önemli bakır madeni üreticilerinden olan Şili'de, kaza meydana geldiğinde maden güvenliği tartışması başlamıştı. Ancak sonrasında gösterilen titiz çalışma ve hassasiyet hükmete olan desteği bir anda yükseltti. Şili maden bakanı Pinera, olay yerinde yaptığı konuşmada "böyle bir kurtarma operasyonun daha önce denenmediğini ve madencilerin sınavından inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini" söyledi. Kalan işçilerin gün bitimine kadar çıkartılmaları bekleniyor.


Çıkınca onu ikinci 'facia' bekliyor

Madenciler arasında bir de 'talihsiz' bulunuyor. Yer altındayken yukarıda bekleyen eşi, Yonny Barrios'un birlikte olduğu başka bir kadının olduğunu öğrenmiş bu durum krize yol açmıştı. Hatta diğer kadın da maden yerinde Barrios'un kurtarılmasını beklemiş, Şili yetkilileri iki kadın için psikolojik danışmanlık hizmeti sağlamıştı. Barrios 'kurtulsa” da bundan sonra mavcut meseleyle ilgilenmesi gerekecek.


Sonunu düşünen KAHRAMAN OLAMAZ!

Madenden en son 54 yaşındaki Luis Urzua çıkarılacak. Luis Urzua'nın, madencilerin dünyayla iletişimlerinin kesildiği 17 gün boyunca büyük bir liderlik örneği gösterdiği ve onların hayatta kalmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor. Madenciler bu süreçte 48 saatte bir yemek yiyerek hayatta kalmışlardı.


Milyonlar kurtuluşu izliyor

Dünyanın bir çok yerinden naklen yayınlanan kurtarma operasyonunu milyonlarca kişi izliyor. Dünya basını, tarihi olayı manşetten duyururken benzer bir kazanın kendi ülkelerinde olması durumunda neler yaşanabileceği konusu hararetle tartışılıyor. Dünya liderleri geçmiş olsun dileklerini ve henüz çıkartılmayanlar için dua ettiklerini bildirirken ABD Başkanı Barack Obama da madencilerin sağ salim çıkartılması için dua ettiğini bildirdi. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle çalışan Amerikalılarla da gurur duyduğunu ifade etti.


Çıkar çıkmaz 'evet'

Sekizinci sırada yer yüzüne çıkartılan maden işçisi Claudio Yanez'in hikayesi diğerlerinden biraz farklı. O, yerin yüzlerce metre altında hayatta kalmaya çalışırken yukarıda kendisini umutla bekleyen nişanlısı ona evlenme teklif etmişti. Yanez çıkar çıkmaz nişanlısına sarılarak ona evlenme teklif etti ve 'evet' yanıtını aldı.


Enerjisiyle şaşırttı

İkinci kurtulan Mario Sepulveda'nın oldukça dinç olduğu gözlendi. Sepulveda, maden alanını turlayarak sevinç gösterisi yaptı. Yerin altından getirdiği bez torbadan maden parçaları çıkaran Sepulveda, enerjisiyle de etraftakileri şaşırttı.


Osman sonunda kavuştu

Osman Araya isimli, Şili'li olduğu ifade edilen maden işçisi 6. sırada gün ışığına kavuştu. Osman Araya çıkar çıkmaz eşine sarılarak hasret giderdi. Britany isimli bir de bebeği bulunan Osman yer altındayken eşine ve çocuklarına hitaben yazdığı mektupta onlara kavuşmak için sonuna kadar mücadele edeceğini söylemişti.



14 yıl önce