|

Sierra Leone'de 20 yıl sonra bir ilk: İdam cezası kaldırıldı

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'de milletvekillerinin idam cezasının kaldırılması için oy kullanması ardından Devlet Başkanı Julius Maada Bio da kararı onayladı. Alınan karar doğrultusunda ülkede 20 yıldan fazla süredir yürürlükte olan idam cezası kaldırıldı.

07:28 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 07:33 - 11/10/2021 Pazartesi
AA
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'de, 20 yıldan fazla süredir yürürlükteki idam cezasının kaldırıldığı bildirildi.

Devlet Başkanı Julius Maada Bio, yaptığı yazılı açıklamada, idam cezasının insanlık dışı olduğunu nitelendirerek, "Biz bir millet olarak, bugün acımasız bir geçmişin dehşetlerini kovduk." ifadesini kullandı.

Devlet Başkanı Bio, bu yeni kararla Sierra Leone'nin yaşamın kutsallığına olan inançlarını yeniden teyit ettiklerini belirtti.

Sierra Leone milletvekilleri 23 Temmuz'da büyük çoğunlukla idam cezasının kaldırılması, gerekli durumlarda müebbet ya da en az 30 yıl hapis cezasına hükmedilmesi kararı lehine oy kullanmıştı.

Adalet Bakan Yardımcısı Umaru Napoleon Koroma, daha önce ülkedeki "vatandaşların temel haklarını korumak" için idam cezasının kaldırılması kararının alındığını duyurmuştu.

Eski İngiliz kolonisi, 7,5 milyon nüfusa sahip Sierra Leone, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak biliniyor.

Ülke, 1991-2002 yıllarında 120 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaşla ve ardından 2014'ten 2016'ya kadar devam eden ebola salgınıyla sarsılmıştı.

#İdam cezası
#kaldırıldı
#Sierra Leone
#Batı Afrika
2 yıl önce