|

Sığımacı krizi daha yeni başlıyor

Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov, 5 yıl içinde sığınmacı krizinin yanı sıra iki yeni sorunun ortaya çıkacağını savunarak, "Sığımacı krizi daha yeni başlıyor. 20-30 milyon potansiyel sığınmacı Avrupa sınırlarında bekliyor" dedi.

Yeni Şafak
17:41 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 14:50 - 22/11/2016 Salı
AA

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov, 20-30 milyon potansiyel sığınmacının Avrupa sınırlarında beklediğine işaret ederek, "Sığımacı krizi daha yeni başlıyor." dedi.



İvanov, Bulgaristan'daki temasları kapsamında yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacı sayısı sürekli artarken, AB ülkelerinin bu sığınmacıları ağırlama ve topluma entegre etme kapasitesinin ise gittikçe azaldığına işaret etti.



232 milyon uluslararası ve 740 milyon iç göçmen


Sığınmacı krizinin devletler arasındaki işbirliğinin güçlenmesine katkıda bulunduğunu aktaran İvanov, "İşbirliği yapmamanın sonuçlarını çok pahalı ödeyeceğiz. Çünkü devletler arasındaki işbirliği ne kadar zayıf olursa suçlular arasındaki işbirliği o kadar daha güçlü olacaktır." dedi.



İvanov, BM'nin sığınmacılara ilişkin verilerine de dikkati çekerek, "Dünyada yaklaşık 232 milyon uluslararası ve 740 milyon iç göçmen bulunuyor. Karşılaşmakta olduğumuz paradoksu bir düşünün. AB üyesi olmayan Makedonya, Avrupa'yı AB'den koruyor." ifadelerini kullandı.




Ivanov, gelecek 5 yıl içinde sığınmacı krizinin yanı sıra iki yeni sorunun ortaya çıkacağını savunarak, bu yeni sorunların sığınmacıların taşınacağı koridorların ve Schengen bölgesindeki sığınmacıların serbest dolaşımının kontrolü olacağını ifade etti.



30 milyon potansiyel sığınmacı


Göç hareketlerinin insanoğlu tarihinin önemli bir parçası olduğunun altını çizen İvanov, "Sığımacı krizi daha yeni başlıyor. 20-30 milyon potansiyel sığınmacı Avrupa sınırlarında bekliyor. Göçler çeşitli medeniyet ve imparatorlukların oluşturulmasına yardım etmiştir. 2011 yılında ise Arap Baharı sığınmacıların göç hareketlerini başlatmıştır." şeklinde konuştu.



Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Bulgaristan'da, Bilimler Akademisi tarafından kendisine fahri doktora verilmesi dolayısıyla dün düzenlenen törende konuşan Ivanov'un, Avrupa'yı etkisi altına almaya devam eden sığınmacı krizine ilişkin açıklamaları bölgede geniş yankı uyandırdı.



#Gyorge Ivanov
#Makedonya
#Sığınmacı krizi
7 yıl önce