|

Sığınmacı tekneleri uzaydan izlenecek

Avustralya, ülke sınırlarını koruyan savaş gemileri ve gözetleme uçaklarının, sığınmacıları taşıyan tekneleri tespitini kolaylaştırmak için uzaya 3 uydu gönderecek.

Yeni Şafak
10:02 - 29/09/2017 Cuma
Güncelleme: 10:34 - 29/09/2017 Cuma
AA
Arşiv
Arşiv

Avustralya, ülke sınırlarını koruyan savaş gemileri ve gözetleme uçaklarının, sığınmacıları taşıyan tekneleri tespitini kolaylaştırmak için uzaya 3 uydu gönderecek.

Savunma Sanayii Bakanı Christopher Pyne, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 7,8 milyon dolara mal olacak 3 uydunun New South Wales Üniversitesi (UNSW) Canberra uzay ekibi tarafından yapılacağını belirtti.

Uydulardan elde edilecek verilerin askeri gözetleme uçaklarının çalışmalarına yardımcı olacağını ve sığınmacıların tespit edilmesini kolaylaştıracağını vurgulayan Pyne, ‘‘Avustralya'nın kuzey sularında seyreden veya Avustralya'ya doğru gelen herhangi bir tekneyi, tehlike arz edecek hale gelmeden önce görmemiz gerekiyor.’’ ifadesini kullandı.

"Uyduları kendi ekibimiz inşa edecek"

Avustralya’nın uluslararası şirketlere olan bağlılığını azaltmak gerektiğine de değinen Pyne, ‘‘Avustralya'nın uzay kapasitesi var ancak hep başkalarının yaptıklarını satın alıyoruz. Uyduları, kendi uzay ekibimiz inşa edecek. Bu, çok heyecanlı bir gelişme.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Ses ve görüntü kaydetme kapasitesine sahip olacak uydular, topladığı verileri ülkenin kuzeyinden gelen sığınmacı teknelerini tespit için devriye gezen savaş gemileri ve gözetleme uçaklarına iletecek.

  • İlk uydunun, gelecek yıl California'daki Vandenberg Hava Üssü’nden, diğer iki uydunun ise 2019 yılında fırlatılması öngörülüyor.
#Avustralya
#Christopher Pyne
#sığınmacı tekneleri
6 yıl önce