|

Şimdi ne olacak?

HAFIZ Esad'ın ölümünün ardından Şam'da iktidar kavgasının alevlenmesi bekleniyor. Devlet Başkanlığı'nın en büyük adayı görünen Beşşar'ın, siyasetle ilgisinin olmaması, Suriye'nin tecrübesiz bir lider tarafından yönetilmesinin iç karışıklıklara yol açacağı şeklinde yorumlanıyor.

.
00:00 - 12/06/2000 Pazartesi
Güncelleme: 18:20 - 10/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şimdi ne olacak?
Şimdi ne olacak?

ŞAM- 30 yıldır Suriye Devlet Başkanlığı görevini yürüten Hafız Esad'ın ölümünün ardından iktidar kavgasının alevlenmesi bekleniyor. Devlet Başkanlığı'nın en büyük adayı görünen 34 yaşındaki Beşşar'ın 1994'te ağabeyi Basil'in ölümüne kadar siyasetle ilgisinin olmaması, Suriye'nin tecrübesiz bir lider tarafından yönetilmesinin iç karışıklıklara yol açacağı şeklinde yorumlanıyor. Suriye yönetiminde etkin bir role sahip olan Esad'ın sürgündeki kardeşi Rıfat'ın da iktidar kavgasında yerini almasını bekleyen gözlemciler, ordunun Beşşar'dan yana olduğunu, gizli servis Muhaberat'ın kimin safında yer alacağının belirleyici unsur olacağını belirtiyorlar.

Esad, ölümünden önce oğlu Beşşar'ın ve Alevi azınlığın iktidarını garanti altına alabilmek için Rıfat'a yakın olduğunu tahmin ettiği üst yönetimde tasfiye operasyonu başlatmıştı. Beşşar'a sorun çıkartabilecek iki kişi Genelkurmay Başkanı Ali Arslan ve askeri istihbarat Başkanı General Şevkat. Beşşar'ın ilk iş olarak babasının yakın çalışma arkadaşları ile ortak çalışma içine girerek, iktidarını sağlamlaştırmaya çalışacağı belirtiliyor. Suriye'de iktidardaki Baas Partisi, Beşşar'ın devlet başkanlığı görevine getirilmesini önerdi. Suriyeli bir yetkili, Beşşar'ın adaylığının 25 Haziran'da parlamentoda ele alınacağını söyledi. Parlamentonun da halkın görüşünü almak üzere, Beşşar'ın adaylığını referanduma sunacağı kaydediliyor.

Daha belirsiz ve kollektif bir mekanizma

Washington yönetimi, Esad için tutulan yas sürerken, Suriye'de nasıl bir liderliğin ortaya çıkacağını izliyor. ABD'nin eski Dışişleri Bakan yardımcılarından Robert Pelletreau, Beşşar'ın sorumluluk ve nüfuzunu ilerletmesi için son dönemde liderliğe hazırlandığını ve bu hazırlığın sadece babası Esad'ın isteği doğrultusunda değil, Suriye'nin, barış ve istikrar arayışı doğrultusunda olduğunu kaydetti. Pelletreau yine de Beşşar'ın, babasının otoritesine kısa sürede sahip olmasının mümkün olmadığını belirterek, Suriye'de, "daha belirsiz ve kollektif" bir karar mekanizmasının ortaya çıkmasının beklenebileceğini söyledi.

Rıfat sürgünden dönecek mi?

Bu arada sürgünde olan Rıfat'ın boş durmaması, Esad'ın ölümünün ardından Suriye'ye geri döneceği şeklinde yorumlara yol açıyor. Rıfat Esad'ın Fas Kralı Hasan'ın cenazesinde devlet töreni ile karşılanması, Cezayir'de cumhurbaşkanı seçilen Buteflika'yı ziyareti, Suudi Arabistan Prensi Abdullah ile arasının iyi olması içeriden olduğu kadar dışarıdan da destekleneceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Hatta 2000 yılı başında Rıfat'ın, ABD'nin ardından Türkiye'ye 'tatil' için gelmesi, Esad'ın ölümünün ardından çıkacak taht kavgasında var olmanın mücadelesine çok önceden başladığına işaret ediyor.

24 yıl önce