|

Sırbistan Kosova kartını çıkardı

Avrupa'nın en genç ülkesi Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginlikler sürerken bir açıklama da Sırbistan Cumhurbaşkanı'ndan geldi. Tomislav Nikoliç AB üyeliği karşılığı Kosova'nın tanınmasının önlerine gelmesi halinde görüşmelerin zora gireceğini söyledi.

Aa
00:00 - 8/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 20:58 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Sırbistan Kosova kartını çıkardı
Sırbistan Kosova kartını çıkardı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Kosova'nın bağımsızlığının AB üyeliğinin bir şartı olarak önlerine çıkarılmasının AB ile yürütülen görüşmeleri zora sokacağını söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında AB üyeliği ve Kosova ile ilişkiler konularında soruları yanıtlayan Nikoliç, hükümetle yapacağı görüşmede, Belgrad-Kosova arasındaki müzakereleri Başbakan İvitsa Daçiç liderliğindeki bir ekibin yürütmesini önereceğini ifade etti.Priştine yönetiminin Başbakan Haşim Taçi'yi önerdiğini kaydeden Nikoliç, müzakerelerin yürütecek ekibin başında Daçiç'in olması gerektiğini belirtti. Nikoliç, 'Hükümet, müzakereleri yürütme konusunda her türlü yeterliliğe sahip. Ancak hükümetten bir talep gelmesi durumunda sorumluluğu üzerime almaya ve müzakereleri yürütmeye hazırım' diye konuştu.

-Kosovalı mevkidaşına kapıları kapattı-

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile görüşmek istemediğini belirten Nikoliç, Başbakan Daçiç'in bu görüşmeleri Taçi ile yürütebileceğini düşündüğünü söyledi. Kendisinin de hükümetin de Kosova konusunda aceleci davranmayacağını vurgulayan Nikoliç, 'Eğer Kosovalı Arnavutlar Haşim Taçi'yi ülkenin lideri olarak görüyorlarsa buyursun gelsin' ifadesini kullandı.Ülkesinin iki hususta taviz vermeyeceğini belirten Nikoliç, bunların AB üyeliği ve Kosova'nın tanınması olduğunu belirtti. Nikoliç, 'AB üyeliğinin şartı olarak Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının önlerine konulması halinde AB ile yürütülen görüşmelerin zora gireceğini' söyledi.

Sırbistan ve bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova arasındaki görüşmeler, Sırbistan seçimlerinden milliyetçi koalisyonun zaferle çıkmasının ardından kesilmişti. Kosova'yı tanımayacağını açıklayan yeni Sırbistan hükümeti, bir taraftan da Sırbistan'ın AB üyeliği hedefinden vazgeçeceği yönündeki endişeleri gidermeye çalışıyor.AB, Sırbistan'ın Kosova'yı tanımasını Belgrad'ın AB ile katılım görüşmelerinde bir koşul olarak öne sürmüyor ancak Sırbistan ile Kosova arasında iyi komşuluk ilişkileri geliştirilmesi için ısrar ediyor.

12 yıl önce