|

Sırbistan: Ödün verebiliriz

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Kosova sorununun çözümü için Belgrad'ın ödün verebileceğini söyledi.

Cihan
00:00 - 2/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:12 - 2/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Sırbistan: Ödün verebiliriz
Sırbistan: Ödün verebiliriz

BBC'ye konuşan Jeremiç, Belgrad'ın bazı imtiyazlarından vazgeçmeye hazır olduğunu da belirtti.

Batılı ülkeler, Kosova'nın bağımsızlığından yana tavır koymasına rağmen BM Güvenlik Konseyi'nde veto gücüne sahip Rusya'nın itirazlarına nedeniyle bölge bağımsızlığına kavuşamıyor. Kosova'nın bağımsızlığını öngören karar askıya alınırken Belgrad ile Priştine arasındaki görüşmelerin bir süre daha devam etmesine karar verilmişti. Kosova, 1999'dan bu yana Birleşmiş Milletler yönetiminde.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç, Kosova'nın bağımsızlık isteğine karşı "dünyadaki en geniş otonomiyi verebileceklerini" savundu. Belgrad ile Priştine'nin duruşu arasındaki büyük fark olduğunun altını çizen Sırp bakan, ödün vererek konunun çözüme kavuşacağını ileri sürdü. Çözüme kavuşulacağına yönelik büyük ümitler olmamakla birlikte Jeremiç, Belgrad'ın "bazı haklarından vazgeçmeye istekli olduğunu" söyledi. Jeremiç, ödün olarak "Kosovalıların IMF ve Dünya Bankası'nda, uluslararası finans kurumlarında temsil edilmesi ve elçilik açabilmelerine izin verilmesi" olarak belirtirken, "Pekçok şeyden vazgeçmeye hazırız. Ancak onlarda bazı şeylerden vazgeçmeli." şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya'nın itirazları ile görüşmelere tekrar başlayabildiklerini belirten Jeremiç, "Ancak Sırbistan'ın stratejik hedefi Avrupa Birliği'dir." dedi.

17 yıl önce