|

Siren çalarsa sığınağa koşun

Kuzey Kore’de 3.5 milyon gönüllü orduya katılmak için seferber oldu. Hedefteki Guam’da hayatta kalma rehberi dağıtıldı. Halka, siren sesini duyunca sığınaklara gitmeleri, patlama sırasında kör edici alev topuna bakmamaları tavsiye edildi. Japonya dört büyük kente PAC-3 füze savunma sistemi yerleştiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 01:21 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Asya Pasifik’te 
savaş alarmı
Asya Pasifik’te savaş alarmı

Kuzey Kore’de ABD ile yaşanan kriz nedeniyle 3.5 milyon kişi orduya gönüllü olurken Pyongyang’ın hedefindeki ABD’ye bağlı Guam Adası, olası füze saldırısına hazırlanıyor. Guam Sivil Savunma ekipleri, önceki gün vatandaşlara füze saldırısına hazırlıklı olmalarını sağlayacak bilgilerin yer aldığı rehberler dağıtmaya başladı. “Olması Muhtemel Füze Tehdidine Hazırlık” başlıklı rehberde, siren sesleri duyulduğunda halka derhal sığınaklara girmeleri veya binalarda saklanmaları, dışarıda olmaları halinde kör edebileceğinden alev topuna bakmamaları tavsiye ediliyor. Rehberde ayrıca radyoaktif maddenin ciltten nasıl temizleneceğine ilişkin bilgiler de yer alıyor.

KUZEY KORE’DE SEFERBERLİK

Kuzey Kore, ABD ile yaşanan kriz ve Birleşmiş Milletler’in yaptırımları nedeniyle 3.5 milyon işçi, parti üyesi ve diğer kişilerin orduya dahil olmak için gönüllü olduğunu açıkladı. Reuters’in haberine göre Kuzey Kore’nin resmi gazetesi Rodong Sinmun, bu sayıdaki kişinin gönüllü olmasında yaşanan krizin etkisini işaret etti. 2015 yılında Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki silahsız bölge konusunda yaşanan krizde de yaklaşık 1 milyon kişinin benzer bir davranışta bulunmuştu.

JAPONYA BATISINA AVCI FÜZELER

Japonya ise ülkenin batısında avcı PAC-3 sistemini güçlendiriyor. Tokyo yönetimi Hiroşima, Koçi, Ehime ve Şimane kentlerine, PAC-3 olarak da bilinen karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirme kararı aldı. Japonya, Pyongyang’ın füze denemelerini gözlemlemek amacıyla Japon Denizi’ne de Aegis füze savunma sistemi konuşlandırmıştı.


RUS BATARYALARI AKTİF

ABD ve Kuzey Kore’nin savaşın eşiğine gelmesi üzerine Rusya’nın Uzak Doğu’daki birlikleri ve hava savunma sistemleri alarma geçirildi. Senatör Viktor Ozerov Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, füze savunma sistemlerinin Kuzey Kore’nin düşmanlarına saldırı düzenlemesi ve koordinatları şaşırması halinde Rusya topraklarının güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti. Kuzey Kore ile yakın mesafede bulunan Vladivostok’da 4 adet S-300PS ve 2 adet S-400 bataryası bulunuyor. 

Trum: Pişman ederiz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un Guam Adası’nı bir kez daha açıktan tehdit etmesi durumunda “bunu yaptığına çabucak pişman olacağını” söyledi. Twitter hesabından Kuzey Kore’ye yönelik sert açıklamalarından sonra tatilini geçirdiği New Jersey’deki golf kulübünde gazetecilerle bir araya gelen Trump, Pyongyang’a yönelik tehditlerini şöyle sürdürdü: “İnanın bana bu adamın yaptıkları yanına kalmayacak. Açık bir şekilde bir tehdit savurursa, ki bunu yıllardır yapıyor, ailesi yıllarca yaptı, veya Guam’a ya da Amerikan toprakları veya bir müttefikine yönelik bir şey yaparsa bundan gerçekten çabuk pişman olacak” Twitter hesabında paylaştığı “silahlarımız dolu ve hedeflerine kilitli” ifadesinin sorulması üzerine Trump, sözlerinin oldukça açık olduğunu, her şeyi dikkatlice ele aldıklarını ve sözlerinin ağırlığının iyi anlaşıldığını umduğunu dile getirdi.

#ABD
#Kuzey Kore
#Guam
7 yıl önce