|

Siviller ayrıldı öyle vurduk

Afrin’i PKK’ya dar eden Mehmetçik, sivillerin zarar görmemesi için olağanüstü hassasiyet gösteriyor. Genelkurmay’ın yayınladığı görüntüde 40 araçlık terör konvoyunun siviller uzaklaştıktan sonra vurulduğu görülüyor. Cephane yüklü araçlar ise ileri, geri veya sağa sola kaçmayacakları şekilde “çatala alınıp” imha edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2018 الأحد
Güncelleme: 03:13 - 25/02/2018 الأحد
Yeni Şafak
Türk askeri Afrin’de tüm dünyaya savaş hukuku dersi veriyor
Türk askeri Afrin’de tüm dünyaya savaş hukuku dersi veriyor

Afrin’deki PKK/PYD terör unsurlarına silah, mühimmat ve militan taşıyan 40 araçlık konvoyun vurulması operasyonunda TSK, sivil hassasiyeti ve taktik başarısıyla göz doldurdu. Yerel kaynaklardan önceden temin edilen istihbarat bilgileri üzerine insansız hava araçlarından (İHA) elde edilen istihbaratla güzergah üzerinde konvoya müdahale edilebilecek en stratejik nokta belirlendi. Koordinatların verilmesi üzerine TSK unsurları sahadaki yerlerini aldı. Konvoy yola çıktığı andan itibaren İHA’larla takibe alındı. Operasyon noktası olarak ‘iki yanı beton bariyerlerle çevrili alan’ seçildi. Konvoy bu alana girdiği anda düğmeye basıldı.

KAÇACAK YERİNİZ YOK

Öncelikle ilk ve son araca ateş edilmek suretiyle konvoy durduruldu. Sağa ve sola, öne ve arkaya ilerleyemeyen konvoy bu şekilde, askeri tabirle ‘çatala alındı’. Konvoya kaçacak yer bırakılmadı. PKK, her zaman olduğu gibi sivillerin arkasına sığınmak suretiyle silah sevkiyatı yapıyordu. Sivillerin uzaklaştırılmasıyla birlikte tüm araçlar Çok Namlulu Roketatarlar (ÇNRA) ve Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı. Türk topçularının atışları araçları hurdaya çevirirken, konvoyda ardı ardına yaşanan büyük patlamalar, şüpheye yer bırakmayacak şekilde araçların mühimmat yüklü olduğunu kanıtladı.


MÜKEMMEL KOORDİNASYON

Operasyon Hava Kuvvetleri, topçu unsurları ve istihbaratın başarılı koordinasyonu sonucu gerçekleştirildi. Tamamen imha amaçlı yürütülen operasyon için kaçışlara mahal vermeyecek bir nokta belirlendi. Araçların hızı da hassasiyetle hesaplandı ve ilk roket mermisi, bu ince planlamalarla ateşlendi. Yapılacak en ufak bir hata, operasyonun başarıya ulaşmasını engelleyebilirdi. 40 kilometre uzaktaki bir hedefi çok az bir yanılma payıyla (birkaç metre) vurabilen Sakarya roketlerinin ucunda zaten, hareketli hedefleri takip edebilmeye yarayan hassas güdüm kiti takılıydı.

ÇOK AZ ORDU BAŞARABİLİR

Terör konvoyunun imha edildiği operasyonu dünyada ender sayıda ordunun başarabileceği belirtiliyor. Operasyon, taktik başarısıyla dünyada kendisinden söz ettirdi. Gece ortamında hedefin teşhis ve tespitinin zorluğuna karşın konvoyun tamamının imha edilmesi, TSK’nın ateş destek vasıtalarının en yüksek teknolojiye sahip olduğunun da bir göstergesi oldu. Askeri kaynaklar, “Bu teknolojiye sahip olamayan ülkeler ve ordular bunu başaramazlar” diyor. Operasyon, Türk topçusu ve Türkiye’nin hedef tespit vasıtalarında öne çıkan İHA’larının önemli bir başarısı olarak da kayıtlara geçti.



Esed'e bağlı Şebbihalar, İran destekli milisler ve PKK'lıların bulunduğu konvoyda 80'i aşkın teröristin öldürüldüğü belirtiliyor.


İHA görüntüleri TSK'nın, siviller ayrıldıktan sonra bombardımana başladığını gözler önüne serdi.

'Çatala almak' nedir?

Askeri terminolojide kullanılan ‘çatala almak’ ifadesi, görmeyerek (gece koşullarında) ateş eden silahların hedefi daha hassasiyetle vurmaları için ön ve arka noktalarını, ilk atışları buraya yapmak suretiyle belirleyip iki nokta arasındaki tüm hedefleri ateş altına alması anlamına geliyor.

#Afrin
#Konvoy
#PKK
٪d سنوات قبل