|

Siyonist İsrail'in Gazze saldırıları 14. gününde: Bu akan ümmetin kanı

İsrail, Filistin'deki şiddetini gün geçtikçe artırıyor. Hastanenin ardından ibadethaneleri hedef alan İsrail, Cibaliye bölgesinde yer alan el-Ömeri Camii'ni ve Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseyi hedef aldı. Saldırıların 14. gününde dakika dakika yaşananlar...

Zeynep Karçığa
09:19 - 20/10/2023 Cuma
Güncelleme: 07:43 - 21/10/2023 Cumartesi
Yeni Şafak
Gazze sakinleri sığınacak yer bulamıyor.
Gazze sakinleri sığınacak yer bulamıyor.

İsrail ordusunun hava saldırılarında Gazze Şeridi'nde bir caminin daha tamamen yıkıldığı açıklandı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde hedef aldığı el-Ömeri Camii'nin tamamen yıkıldığı belirtildi. Açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.



İşte dakika dakika yaşananlar...
23.40:
İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın serbest bıraktığı 2 ABD'li esirin (anne ve kızı) İsrail topraklarına ulaştığını duyurdu. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri insani gerekçelerle serbest bıraktıklarını duyurmuştu.
18.35:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından Gazze'deki katliama ilişkin dünyaya mesaj gönderdi.
"İsrail'in soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum."
diyen Erdoğan, "
İsrail yönetimi, hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmaktadır.
" dedi.
15.46:
İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki Nur eş-Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği yaklaşık 30 saat süren baskında, 5'i çocuk 13 Filistinli öldürüldü; silahlı insansız hava aracının (SİHA) da kullanıldığı baskın büyük yıkıma yol açtı.
15.33:
Hamas, İsrail ordusu ile Lübnan'ın güneyindeki sınır üzerinde çatışmaya giren bir mensubunun öldürüldüğünü duyurdu.
15.23:
BM, Gazze'de iki çalışanının daha öldürülmesiyle 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden BM çalışanlarının sayısının 16'ya yükseldiğini duyurdu.
15.00:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne gönderilmek üzere Refah Sınır Kapısı'nda bekletilen insani yardımların en kısa sürede bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyledi.
14.03:
Rusya Dışişleri Bakanlığı: (İsrail’in kiliseye saldırması) sivil hedeflere hangi taraftan olursa olsun saldırı yapılmasını kategorik olarak reddediyoruz, doğal olarak kınıyoruz
14.02:
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 1524'ü çocuk, 4 bin 137 Filistinli öldürüldü.
13.54:
BM: "(İsrail'in kiliseye saldırısı) Sivil altyapıya yönelik, korunan binaların yıkılmasına, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan her türlü saldırıyı kınıyoruz."
13.34:
İsrail'in dün akşam Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.
13.22:
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerem kentinde 13 Filistinliyi öldürdü. Hayatını kaybedenlerin naaşları, Tulkerem'deki Şehit Sabit Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.
13.14:
İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerem kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı sonucu, birçok bina hasar görürken çevrede bulunan araçlar ise kullanılmaz hale geldi.
13.14:
Mescid-i Aksa’da Müslümanlar İsrail’in sıkı denetimi altında cuma namazını kıldı. İsrail güçleri, içeriye alınmayan Mescid-i Aksa çevresindeki Müslümanlara gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.
13.03:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137'ye yükseldiğini duyurdu.
12.43:
Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: "Halkımız soruyor, Ukraynalıları gıda ve ilaçtan mahrum bırakmak savaş suçu oluyor da Gazzeliler mahrum bırakılınca neden savaş suçu olmuyor?"
12.42:
Almanya'nın Bayern Münih Kulübü, yaptığı Filistin paylaşımıyla tepkilerin hedefi olan Fas kökenli Hollandalı futbolcusu Noussair Mazraoui'ye sahip çıkarak oyuncunun takımda kalacağını açıkladı.
12.33:
Yılın futbolcusuna verilen Altın Top (Ballon d'Or) ödülünün son sahibi Fransız yıldız Karim Benzema, Filistin'e verdiği desteğin ardından ülkesindeki üst düzey politikacıların hedefi oldu.
12.31:
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini söyledi.
12.18:
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 80 Filistinliyi gözaltına aldı.
12.17:
İsrail hükümeti, Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail’deki ofisinin kapatılmasına imkan sağlayan acil durum düzenlemelerini onayladı.
12.11:
İsrail'de yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 80'inin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıdan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttuğunu ortaya koydu.
11.58:
İsrail askerlerinin, ülkenin güneyindeki Necef Çölü'nde yer alan Tesalim kasabası yakınlarında bir Yahudi yerleşimciyi "yanlışlıkla" öldürdüğü bildirildi.
11.54:
İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi.
11.50:
İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’a ait 100’den hedefin gece boyu vurulduğunu açıkladı.
11.41:
İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'da kılınacak cuma namazı öncesi Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
11.34:
İsrail'in hava saldırılarında altyapısı da büyük hasar gören Gazze'de Filistinliler su temin edebilmek için büyük sıkıntı çekiyor. Gazze'nin Refah kentindeki Filistinliler, su ihtiyaçlarını bölgedeki mobil depolardan karşılıyor.
11.38:
Gazze'ye kara saldırısı için son hazırlıklarını yapan İsrail'e ait çok sayıda zırhlı araç, Batı Şeria'daki Ramallah'a giriş yaptı. Cuma namazı öncesi ve sonrası olayların çıkması bekleniyor. İsrailli yetkililer, Hamas sözcüsü Hasan Yusuf'un Perşembe günü Batı Şeria'daki İsrail baskınları sırasında tutuklandığını söyledi. İsrail Güvenlik Ajansı Shin Bet, Yusuf'un "Hamas adına hareket ettiği şüphesiyle" tutuklandığını söyledi. Önde gelen Filistinli siyasi figürlerden biri olan Yusuf, İsrail güçleri tarafından birçok kez tutuklandı ve toplam 24 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi.
10.44:
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir hücreyi vurduklarını açıkladı.
09.56:
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az 8 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
09.22:
Gazze'li doktor Fayda Malhis, "Saldırıda ölenlerin yüzde 70'i kadın ve çocuk." diyerek, kentin en büyük hastanesi Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 40 bin kişinin olduğunu belirtti.
08.37:
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az 8 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
05.49:
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillerin bulunduğu 6 eve hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
05.11:
İsrail ordusunun hava saldırılarında Gazze Şeridi'nde bir caminin daha tamamen yıkıldığı bildirildi.
01.49:
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in Gazze'ye yönelik süren saldırıların bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
01.46:
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir "hücreyi" hedef aldığını açıkladı.
01.30:
Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, 18 Ekim'de "İsrail 10 camiyi yıktı, onlarca cami ve mabede de zarar verdi. Bunlar arasında 7 tarihi cami ve kilise de var" açıklamasında bulunmuştu.
01.18:
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Gazze kentindeki tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.
01.05:
Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıyı kınadı.

İsrail sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi hedef aldı.

23.31:
İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıdan önce Kudüs'teki Anglikan Kilisesi'ne hastanenin boşaltılması için üç kez bildirimde bulunduğu bildirildi.
23.26:
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.
23.23:
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürüyor.
23.19:
İsrail-Lübnan sınırının Lübnan tarafında İsrail ordusunun devam eden ateşi nedeniyle mahsur kalan 9 kişiden birinin öldüğü, diğerlerinin ise kurtarıldığı belirtildi.

İsrail hastanenin ardından ibadethaneleri hedef aldı


İsrail Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseyi hedef aldı. Saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu aktarıldı. Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi saldırıyı kınadı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığını duyurdu.

Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede İsrail saldırısı sonucu "çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı" aktarıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'in Gazze kentinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi'nde bulunan tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda 1 kız çocuğu hayatını kaybetti.



#Filistin
#Gazze
#İsrail
7 ay önce