|

Siz kimsiniz?

Suriye’den çekilmeyi durduran ABD, PKK adına Türkiye’yi tehdit etti. Müzakereler için Ankara’ya gelecek heyette yer alan Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, “Türkiye’nin, bizimle tam koordinasyon olmadan Suriye’de askeri operasyon düzenlemesini istemiyoruz” dedi. ABD’nin PKK’yı himaye eden harita çizdiği de iddia ediliyor.

Haber Merkezi
04:00 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 00:05 - 7/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Genelkurmay Başkanı Joseph  Joseph Dunford
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Genelkurmay Başkanı Joseph Joseph Dunford

Suriye’den çekilmeyi durduran ABD, PKK adına Türkiye’yi tehdit etti. Ankara’ya müzakereler için bugün gelecek heyetteki John Bolton, Kürtleri PKK ile eş tutmaya çalıştı; PKK’lıları koruma taahhüdü olmadan Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye kuzeyine yönelik harekâtını konuşmak üzere bugün Ankara’ya gelecek ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail’de yaptığı açıklamada skandal mesajlar verdi.
Türkiye ziyareti öncesi Tel Aviv’de temaslarda bulunan Bolton, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme adımını tamamen boşa çıkaracak sözler sarf etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun Washington’dan onay almaksızın bölgeye harekât düzenleyemeyeceğini öne süren Bolton, “Bizimle tam koordinasyon olmadan Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyon düzenlemesini istemiyoruz” dedi.

ANLAŞMA YOKSA ÇEKİLME DE YOK

Suriye’yi işgal için aparat olarak kullandığı PKK/PYD terör örgütünü ‘Kürtlerin temsilcisi’ gibi göstermeye çalışan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile aynı dili kullanması dikkat çeken Bolton, Kürtleri teröristlerle eş tutma cüretinde bulundu; Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesini de PKK’nın korunması şartına bağladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada Bolton, “
Kürt savaşçıları korumaya yönelik anlaşma imzalanmadan ABD askerlerinin çekilmesi gerçekleşmeyecek
” ifadelerini kullanarak, Pentagon’un 20 bin TIR’ı aşkın silah-cephane yardımında bulunduğu terör örgütünü ‘sonuna dek savunacakları’ mesajı verdi. Bolton’un Tel Aviv’de sarf ettiği sözler, Ankara temaslarının hayli gergin geçeceğinin işareti oldu.
Bugün Ankara’da olması beklenen Bolton, yetkililerle müzakereleri yarın gerçekleştirecek.
Türk askeri, terör örgütünün işgalindeki bölgeleri temizlemek üzere operasyona başladığında Amerikan ordusunun PKK’yı korumak üzere aktif olarak pozisyon alıp almayacağı merak konusu.

TRUMP İPE UN SERDİ

ABD Başkanı Donald Trump da Beyaz Saray önünde gazetecilerin çekilmeyle ilgili bir sorusuna cevap verdi. Trump, “Ben hiçbir zaman hızlı olacağını söylemedim” ifadesini kullandı. Trump’ın bu cevabı ipe un serme tavrı olarak yorumlandı.

Cebinde harita var

Amerikan basını, John Bolton başkanlığındaki heyetin Ankara’ya bir haritayla geleceğini iddia etti. ABD’nin Türkiye ve Suriyeli ‘Kürtler’ için ‘paylaşım haritası’ hazırladığını ileri süren Wall Street Journal gazetesi, heyette bulunan Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in ‘renklendirilmiş harita’ hazırladığını, bu haritada Türk askerinin girmesine karşı çıkılan yerlerin işaretlendiğini öne sürdü.

PKK işgalindeki bazı bölgelere Mehmetçiğin girmemesini haritayla talep edecek olan heyet, Amerikan basınına göre, PKK’lıların hedef alınmasından oldukça ürküyor.
Gazeteye konuşan eski bir Amerikalı yetkili, sözkonusu haritayı, 1. Dünya Savaşı’nın sonunda Ortadoğu’yu sömürgeci nüfuz alanlarına bölen ve Fransa ile İngiltere arasında yapılan gizli anlaşmaya benzeterek, ‘abartılı bir Skyes-Picot’ olarak tarif etti. Ankara’daki temasları sırasında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Özel Temsilci James Jeffrey eşlik edecek.
  • O iddia akıl dışı
  • ABD’li yetkililerin terör örgütü PKK ile Suriyeli Kürtleri özdeşleştirme gayretlerine bir tepki de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Yazılı bir açıklama yapan Kalın, “Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır. Türkiye’nin hedefi DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terör örgütleridir” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin, terör örgütü PKK ve Suriye uzantıları PYD ve YPG’ye, DEAŞ’a ve FETÖ’ye karşı aynı anda mücadele eden tek NATO üyesi ülke olduğunu hatırlatan Kalın, Türkiye’nin amacının, Suriye’yi terör örgütlerinden temizlemek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak ve sivillerin hayatlarını güvence altına alarak ülkelerine geri dönmelerini sağlamak olduğunun altını çizdi. Kalın, “DEAŞ’la mücadele kisvesi altında ayrılıkçı bir gündemle hareket eden PYD ve YPG, PKK terör örgütünün Suriye koludur ve Suriye Kürtlerini temsil edemez. Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize yapılmış bir saygısızlıktır. Türkiye’nin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmak, can ve mal güvenliklerini teminat altına almaktır. Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır. Türkiye’nin hedefi DEAŞ ve PKK’dır. Bir terör örgütünün ABD’nin müttefiki olamayacağı ise izahtan varestedir” açıklaması yaptı.

#ABD
#PKK
#Türkiye
#John Bolton
#İsrai
5 yıl önce