|

Skandal davadan idam kararı çıktı

Çin siyasetinin en önemli isimlerinden Bo Xilai'nin karısı Gu Kailai, iki yıl ertelemeli olarak idam cezasına çarptırıldı.

İha
00:00 - 20/08/2012 Pazartesi
Güncelleme: 13:46 - 20/08/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Skandal davadan idam kararı çıktı
Skandal davadan idam kararı çıktı

Çin'de son yılların en önemli davası sonuçlandı. Yakın zamana kadar Çin'in gelecekteki lider kadrosunda yer almasına kesin gözle bakılan Bo Xilai'nin eşi Gu Kailai, kasten cinayet işlediği gerekçesiyle iki yıl ertelemeli idam cezasına mahkum edildi. Gu'nun cezasının, iki yıl içinde herhangi bir suç işlemediği takdirde, ömür boyu hapis cezasına çevrilmesi bekleniyor.

Gu Kailai, İngiliz iş adamı Neil Heywood'u öldürmekle suçlanıyordu. Gu'nun, savunmasında cinayeti kabul ettiği, suçuna gerekçe olarak da oğlu Bo Guagua'nın Heywood tarafından tehdit edildiğini gösterdiği açıklanmıştı.


Hefei'de görülen davada, Bo Xilai'nin yardımcısı Zhang Xiaojun ise cinayete yardım ettiği gerekçesiyle dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz kasım ayında 41 yaşındaki Heywood, Çin'in güneybatısında yer alan ve Bo Xilai'nin parti sekreteri olduğu Chongqing'deki bir otel odasında ölü bulundu. Heywood'un ölüm nedeni, aşırı alkolden kaynaklı kalp krizi olarak belirtildi. İngiliz işadamının ölümü üzerindeki şüpheler sürerken, Chongqing polis şefi Wang Lijun, Chengdu'daki ABD konsolosluğuna sığınarak, skandalın ortaya çıkmasına neden oldu.


Heywood'un ölümü, Çin'de 10 yılda bir yaşanan lider kadrosunun değişiminin arifesinde, son yılların en büyük siyasi skandalına dönüştü. Yakın zamana kadar Çin siyasetinin parlayan yüzlerinden olan Bo Xilai'nin siyasi kariyerinin olayın ardından sona erdiği belirtiliyor.



12 yıl önce