|

Slovenya'dan Türkiye'ye destek

AB dönem başkanı Slovenya, Fransa'nın Türkiye'yle katılım müzakerelerini desteklemesini istedi. Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin sürdürülmesini istediklerini belirtti.

LYUBLİYANA (A.A)
00:00 - 7/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:46 - 7/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Slovenya'dan Türkiye'ye destek
Slovenya'dan Türkiye'ye destek

Jansa, başkentte gazetecilerle konuşurken, Türkiye'yle müzakere sürecinde yeni fasıllar açmayı deneyeceklerini söyledi ve "ama bunun için diğer üyelerin tam desteğine ihtiyaçları olduğunu" belirtti.

Fransa'nın iki yeni fasıl açılması için öne sürdüğü şartın Lizbon zirvesinde yerine getirildiğini hatırlatan Jansa, AB'nin uzun vadeli geleceği konusunda "düşünce grubu" oluşturulduğunu hatırlattı. Slovenya Maliye Bakanı Andrey Bayuk da, Fransa'nın mali açıklarını azaltma taahhüdünü yerine getirmesini istedi. Bayuk, "Oyunun kuralları küçükler için de büyükler içinde aynı. Bunlar Fransa'ya da aynen uygulanmalı" dedi. Avro bölgesi ülkeleri, geçen nisanda yaptıkları toplantıda, açıkları azaltarak kamu maliyesini dengeye oturtma hedefini en geç 2010 yılına kadar tutturmayı kararlaştırmıştı.

Nicolas Sarkozy ise devlet başkanı olur olmaz, önce Türkiye'nin Avrupa'da yeri olmadığını söyleyerek üyelik müzakerelerine itiraz etmiş, sonra da mali açıkları azaltma taahhüdünün 2012'ye ertelenmesini istemişti. Fransa, temmuzda dönem başkanlığını Slovenya'dan devralacak.

16 yıl önce