|

Snowden'e sığınma teklifi İzlanda parlamentosunda

ABD'nin casusluk suçlamasıyla peşinde olduğu Snowden'e sığınma hakkı tanınması teklifi İzlanda parlamentosuna sunuldu.

Aa
00:00 - 5/07/2013 Cuma
Güncelleme: 12:24 - 5/07/2013 Cuma
Yeni Şafak
Snowden'e sığınma teklifi İzlanda parlamentosunda
Snowden'e sığınma teklifi İzlanda parlamentosunda

İzlandalı milletvekilleri, açığa çıkardığı ABD'deki izleme skandalı nedeniyle adı ön plana çıkan Edward Snowden'e sığınma hakkı verilmesine ilişkin bir teklifi ülke parlamentosuna sundu.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) sistem analizcisi Snowden, ABD yönetiminin gizli olarak yürüttüğü, telefon kayıtlarının dinlenmesi ve internet izlenmesine ilişkin programları basına sızdırmıştı.

Liberal görüşlü Sol-Yeşil Partisi Milletvekili Ogmundur Jonasson tarafından parlamentonun Adli İşler Komitesi'ne sunulan, Snowden'e sığınma hakkı verilmesine ilişkin teklife, Sol-Yeşil Parti'nin yanı sıra, Korsan Parti ve Daha Parlak Gelecek Partisi milletvekilleri destek verdi.

İzlanda medyasına göre, Jonasson, sunduğu teklife ilişkin yaptığı konuşmada, "Snowden'in şu anda takip edildiğini ve gidecek bir yerinin bulunmadığını" belirtti. İzlanda, Snowden'in sığınma başvurusunda bulunduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak Snowden'in sığınma başvurusunda bulunması için İzlanda'ya gelmesi gerekiyor. Parlamentoya sunulan teklif, Rusya'nın başkenti Moskova'daki tarafsız bölgeden ayrılamayan Snowden'i, başvuru için İzlanda'ya gelme zorunluluğundan kurtarma amacını taşıyor.

Ancak Jonasson sunduğu teklif, yaz dönemi tatiline girmeden önce yapılan son parlamento oturumunda sınırlı destek aldı. Teklife, 63 üyeli parlamentoda sadece azınlıktaki partilerden 6 milletvekili destek verdi.

Snowden'e danışmanlık yapan Wikileaks sitesinden yapılan açıklamada, eski NSA sistem analizcisinin, Venezuela ve Bolivya'nın da aralarında bulunduğu 21 ülkeden sığınma talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Snowden'in başvuruda bulunduğu, Avusturya, Finlandiya, İrlanda Hollanda, Norveç, İspanya ve İsviçre'nin de aralarında olduğu diğer Avrupa ülkeleri de tıpkı İzlanda gibi sığınma başvurusu yapabilmek için ülke topraklarına gelme şartı istiyor.

11 yıl önce