|

Sokaklar ceset dolu

Irak'ın Diyala kentine bağlı İmam Mansur köyünü önceki gece basan silahlı adamlar, evlerden 31 erkeği toplayıp dağa kaldırdı. Kaçırılan kişilerin cesetleri dün sabah bulundu

Bağdat
00:00 - 26/11/2006 Pazar
Güncelleme: 00:52 - 26/11/2006 Pazar
Yeni Şafak
Sokaklar ceset dolu
Sokaklar ceset dolu

Irak'ta önceki gün meydana gelen ve toplam 308 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdan sonra, ülkedeki şiddetin ve misillemelerin önü alınamıyor. Irak polisi, dün sabah saatlerinde başkent Bağdat'ın iki farklı bölgesinde 31 kimliksiz cesedin bulunduğunu belirtti. Polis, Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Diyala vilayetinde bulunan İmam Mansur köyünü önceki gece basan silahlı adamların, bazı evlerden 31 erkeği toplayıp dağa kaldırdığını belirtti. Kaçırılan kişilerin cesetleri dün sabah bulundu. Bu arada, Bağdat'ta önceki gün meydana gelen kanlı saldırıyı protesto etmek için Necef'te toplanan binlerce Şii, bomba ihbarı yapılması nedeniyle gösteriyi iptal etmek zorunda kaldı.

BAĞDAT'TA ACİL TOPLANTI

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani başkanlığında tüm siyasi grupların katıldığı bir güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıda işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı. Talabani, güvenlik önlemleri çercevesinde Bağdat Havaalanı'nın kapatılması nedeniyle Tahran ziyaretini de erteledi. Bu arada, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Talabani ile biraraya geldi. Görüşmede, terör örgütü PKK ile mücadele ve Irak'ta giderek tırmanan şiddet ele alındı.

İşkence talimatları Rumsfeld'den geldi

Irak'taki cezaevleri eski sorumlusu Amerikalı general Janis Karpinski, seçim yenilgisinin ardından istifa eden eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in tutuklulara kötü muamele yapılması talimatını verdiğini söyledi. İspanyol El Pais gazetesine bir mülakat veren Amerikalı eski general Janis Karpinski, ''Sorgu yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin Donald Rumsfeld imzalı bir muhtıra gördüm'' dedi. İmzanın onun adının üstünde olduğunu söyleyen Karpinski, Ebu Gureyb cezaevi skandalı olayında görevinden alınan tek üst düzey yetkiliydi. Karpinski, 14 Kasım günü Almanya'da uluslararası avukatlar kolektifi tarafından Donald Rumsfeld hakkında Guantanamo ve Irak'taki ihlallerden dolayı açılan davada tanıklık etmeyi kabul etmişdi.


17 yıl önce