|

Solcu papaz iktidarda

Güney Amerika ülkesi Paraguay'da solcu piskopos Fernando Lugo 61 yıllık tek parti iktidarına son vererek devlet başkanı seçildi. Lugo 6 bin dolarlık maaşını yoksullara vereceğini söyledi

Aa
00:00 - 17/08/2008 dimanche
Güncelleme: 01:41 - 17/08/2008 dimanche
Yeni Şafak
Solcu papaz iktidarda
Solcu papaz iktidarda

Güney Amerika ülkesi Paraguay 61 yıllık tek parti iktidarını solculara devretti. Devlet Başkanlığına seçilen solcu eski piskopos Fernando Lugo, ant içerek görevine başladı. Devlet Başkanlığına seçildikten sonra piskoposluktan istifa eden Lugo, Colorado Partisi'nin 61 yıllık tek parti iktidarına da son vermiş oldu. Ayağında sandaletler ve kravatsız olarak yemin törenine gelen Lugo, Kongre önünde elini kaldırarak ant içti. Lugo'nun yemin töreni için “alamet-i farikası” haline gelen sakalının büyük bölümünü de kestiği görüldü. Başkent Asuncion'da bir stadyumda düzenlenen yemin törene binlerce Paraguaylı'nın yanı sıra 8 Latin Amerika ülkesinin liderleri de katıldı. Lugo, 5 bin kadar taraftarına hitaben yaptığı konuşmada, Devlet Başkanlığı görevine “çalmak ya da zengin olmak için gelmedim” dedi.


YOLSUZLUĞA SON

“Paraguay'ın dünyada uyuşturucu kaçakçılığı, yolsuzluk ve yasadışılıkla anılmasına son vermek için” kiliseyi bırakıp siyasete girdiğini söyleyen Lugo, orta halli bir mahalledeki çıkışı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, aylık 6 bin dolarlık maaşının tamamını yoksullara bağışlayacağını, “çünkü sade bir hayat yaşamak için bu paraya ihtiyacı olmadığını” belirtti. Lugo, 11 yıl boyunca yoksullara yardım eden bir piskopos olarak görev yaptı. Devlet Başkanlığı, Lugo'nun seçildiği ilk resmi görev oldu.

il y a 16 ans