|

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararına Dışişlerinden sert tepki: Vahim yanlıştan dönmeye çağırıyoruz

ABD, Rusya'dan satın alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Dışişlerinden skandal kararla ilgili tepki gecikmedi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "ABD'nin tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz. ABD'yi bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye, vahim yanlıştan dönmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Rusya'dan da ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırım kararına tepki geldi.

21:22 - 14/12/2020 Pazartesi
Güncelleme: 22:11 - 14/12/2020 Pazartesi
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

  • CAATSA yasası altında uygulanan yaptırımlar, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'i hedef alıyor.
    ABD Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yaptırımlara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.

Yaptırım listesindeki kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Pompeo'dan ilk açıklama

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Türkiye'yi S-400 problemini derhal çözmek için ABD ile koordinasyon halinde çalışmaya çağırıyorum.
Türkiye, ABD için değerli bir müttefik ve önemli bir bölgesel güvenlik ortağı.
Türkiye'nin S-400 pozisyonunun teşkil ettiği engeli ortadan kaldırarak, on yıllardır süren üretken savunma sanayi iş birliğimizi sürdürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
  • Pompeo ayrıca Twitter hesabından yaptığı açıklamada,
    "Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya'dan S-400 sistemlerini satın aldı ve test etti. Bugün Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na uygulanan yaptırımlar, ABD'nin CAATSA'yı tamamen uygulayacağını kanıtlıyor. Rus savunma sektörüyle alışverişler tolere edilmeyecek."
    ifadelerini kullandı.

Rusya'dan ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırım kararına tepki


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırım kararı almasını eleştirerek, "ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür." dedi.

Lavrov, resmi temaslar için bulunduğu Bosna Hersek'te basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin yaptırımları "hoyrat" bir şekilde kullandığına işaret eden Lavrov, "ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür. Elbette bu yaklaşım, askeri-teknik iş birliği de dahil olmak üzere, uluslararası arenada sorumlu bir katılımcı olan ABD'nin güvenilirliğine katkı sağlamıyor." diye konuştu.


#ABD
#Türkiye
#Yaptırım
3 yıl önce